Русија

Роботизација Русије: Москва развија цивилне дронове

Нова стратегија развоја беспилотних система предвиђа стварање великих производних центара за увођење нових технологија, као и спремност друштва за роботизацију
Роботизација Русије: Москва развија цивилне дроновеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Влада Русије одобрила је стратегију развоја беспилотних летелица до 2030. године и за то време би у земљи требало да се појави нова грана привреде која се односи на употребу цивилних дронова, саопштила је прес-служба кабинета владе.

"Основа за формирање индустрије може бити већ постојеће искуство у коришћењу беспилотних ваздушних система. Они се већ користе, на пример, за проверу стања електроенергетских мрежа. Употреба дронова је смањила време за такве инспекције бар пет пута. Благовремено идентификоване штете су смањиле ризик од удеса на мрежама и до осам пута", наводи се у саопштењу које преносе "РИА Новости".

У документу стратегије постоји пет главних праваца за развој индустрије, а то су: стимулисање потражње за домаћим беспилотним летелицама, развој и масовна производња тих система, стварање великих производних центара за увођење нових технологија, развој инфраструктуре и изградња аеродрома, хелидрома и дронова и обука кадрова, као и фундаментална и проспективна истраживања.

Аутори стратегије сматрају да ће се у будућности појавити такав правац као што је "превоз људи". То захтева оптимизацију регулаторног оквира, повећање заинтересованости инжењера и произвођача за развој иновативних технологија као и спремност друштва за роботизацију и перспективну аеромобилност.

Осим тога, влада већ завршава рад на изради националног пројекта за развој беспилотних система. То ће постати главни механизам управљања за спровођење одобрене стратегије.

"Највећи потенцијал за коришћење дронова је у пољопривреди, надзору у грађевинарству, креирању и ажурирању геопросторних база података и допремању робе у тешко доступна подручја", додала је прес-служба владе.

Укупан обим тржишта система беспилотних летелица у Русији ове године ће премашити 50 милијарди рубаља (око 530 милина евра).

Према речима Василија Осмакова, првог заменика шефа Министарства индустрије и трговине, удео домаћих дронова у Русији требало би да порасте са садашњих 22 одсто на 70 одсто до 2030. године, а генерално, земља намерава да постигне технолошки суверенитет у њиховој производњи. 

image