Русија

Мишустин: Инфлација у Русији једна од најнижих на свету

Морамо максимално смањити зависност од увоза, каже премијер Русије Михаил Мишустин
Мишустин: Инфлација у Русији једна од најнижих на светуwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Премијер Руске Федерације Михаил Мишустин данас је истакао да инфлација у земљи износи 3,5 одсто на годишњем нивоу, што је умерен показатељ који показује да је у Русији забележен раст цена и услуга који је међу најнижим у свету. 

"Од јануара до почетка јула инфлација је била на нивоу од 2,9 одсто, што је знатно ниже у поређењу са прошлогодишњим вредностима. На годишњем нивоу, не прелази 3,5 одсто. Ово је, иначе, један од најнижих показатеља у свету данас", објаснио је руски премијер. 

Према прогнози Централне банке, инфлација у Русији на крају 2023. године биће у распону од 4,5 до 6,5 одсто, док је руско Министарство за економски развој у априлу прогнозирало да ће стопа инфлације у земљи у децембру ове године износити 5,3 одсто.

Мишустин је данас поновио да непријатељи Русије нису успели у својим намерама када су увели санкције без преседана против Москве.

"Наша земља се суочила са великим изазовима, али руска економија успева да се избори са тиме. Економски показатељи су превазишли прогнозе, а ми и убудуће морамо да наставимо да развијамо нашу привреду", поручио је премијер.

Он наводи да је БДП за првих пет месеци порастао за 5,5 одсто у поређењу са истим периодом прошле године. Индустријска производња, која је јако битна за развој читаве економије, од јануара до маја порасла је за 1,80 одсто, а овај сектор наставља да се развија све брже и брже током последња три месеца.

"Прерађивачка индустрија регистровала је раст од 13 одсто у мају ове године на годишњем нивоу, а бољи показатељи него пре примећени су и у грађевинарству и пољопривреди, прехрамбеној индустрији и неким другим секторима", каже Мишустин.

Он истиче да је у данашње време и у оваквим условима у којима су против земље уведене бројне санкције јако битно да Русија сама буде у стању да произведе технологије и да се овај процес убрза. Додаје да је битно да се максимално смањи зависност од увоза када је реч о индустријској опреми и софтверима.

image