Русија

Још једно паљење Курана у Данској: Екстремисти запалили свету књигу муслимана испред амбасаде Египта

Из данске владе су навели да осуђују скрнављење Курана, поручивши да је реч о "провокативним и срамотним акцијама"
Још једно паљење Курана у Данској: Екстремисти запалили свету књигу муслимана испред амбасаде Египта© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Анти-исламски активисти, припадници групе "Данске патриоте" запалили су данас Куран испред амбасаде Египта у Копенхагену, што је трећи такав инцидент у Данској за мање од недељу дана.

Данска влада је саопштила да осуђује скрнављење Курана и да је реч о "провокативним и срамотним акцијама", уз оцену да влада нема моћ да блокира ненасилне демонстранте.

"Слобода говора током демонстрација не укључује само вербално изражавање. Људи могу да се изразе на различите начине, као што је спаљивање предмета", рекла је професорка права на Универзитету у Копенхагену Трине Баумбах.

Екстермистичка група "Данске патриоте" претходно је организовала паљење Курана испред ирачке амбасаде у Копенхагену а слични инциденти прошлог месеца догодили су се и у Шведској.

Министарство спољних послова Ирака позвало је власти у земљама Европске уније да "брзо преиспитају такозвану слободу изражавања и право на демонстрације", а власти Турске саопштиле су да оштро осуђују "одвратни напад" на Куран.

Званична Анкара је позвала Данску да предузме неопходне мере како би спречила овакве "злочине из мржње" против ислама.

image