Русија

Захарова: Без учешћа Русије ниједан састанак о украјинској кризи нема значај

Ниједна од десет тачака "формуле мира Зеленског" није усмерена на проналажење преговарачког и дипломатског решења кризе, а циљ је бесмислени ултиматум Русији, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Без учешћа Русије ниједан састанак о украјинској кризи нема значајwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Русија остаје отворена за дипломатско решење кризе у Украјини, спремна да одговори на заиста озбиљне предлоге, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Изузетно ценимо посредовање и хуманитарне иницијативе наших пријатеља из земаља Глобалног Југа у циљу постизања мира. За разлику од кијевског режима, који је прекинуо и забранио преговоре са Русијом, ми смо увек били и остајемо отворени за дипломатско решење кризе и спремни смо да одговоримо на заиста озбиљне предлоге", поручила је Захарова, коментаришући недавно завршен састанак у Џеди. 

Према њеним речима, без учешћа Русије и не водећи рачуна о њеним интересима, ниједан састанак о украјинској кризи нема ни најмањи значај.

"Промовишући 'формулу' Зеленског, кијевски режим и Запад покушавају да умање значајну вредност мировних предлога других земаља и монополизују право да их само они предлажу. У суштини, постоји борба против неслагања на међународном нивоу, покушаји да се бескрупулозним манипулацијама прогурају неодрживе идеје о решењу", оценила је.

Захарова је истакла да ниједна од десет тачака "формуле мира Зеленског" није усмерена на проналажење преговарачког и дипломатског решења кризе и да је циљ бесмислени ултиматум Русији, који има за циљ да продужи сукоб. 

"Уверени смо да је заиста свеобухватно, одрживо и праведно решење могуће само ако кијевски режим заустави сукоб и терористичке нападе, а његови западни спонзори престану да упумпавају оружје у Оружане снаге Украјине. Морају се потврдити првобитни темељи суверенитета Украјине – њен неутрални, ванблоковски и ненуклеарни статус", закључила је Захарова.

Подсетимо, од 5. до 6. августа у Саудијској Арабији, у граду Џеда, одржани су преговори о Украјини, на које су позвани представници око 30 земаља, али не и Русије. 

Бројне државе су потврдиле своје учешће, укључујући Сједињене Државе, Велику Британију, Јужну Африку, Пољску и ЕУ.

Мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је да његова влада неће учествовати у преговорима без Русије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков напоменуо је да ће Кремљ пратити састанак у Саудијској Арабији о Украјини, као и да остаје да се види какви се циљеви постављају. 

Руско Министарство спољних послова је, коментаришући разговоре о Украјини у Џеди, навело да је фиксирање одлука о украјинској кризи на политичком нивоу без учешћа Русије апсурд и бесмислица.

image