Свет

Кина шаље представника на преговоре о Украјини у Саудијској Арабији

Украјински председник Владимир Зеленски је изјавио да се нада да ће иницијатива довести до "мировног самита" светских лидера који би био заснован на његових "десет принципа"
Кина шаље представника на преговоре о Украјини у Саудијској Арабијиwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Кинески специјални изасланик за Евроазију Ли Хуи ће присуствовати преговорима о мирном решењу украјинске кризе у Џеди, у Саудијској Арабији, објавило је кинеско Министарство спољних послова.

"Кина је спремна да сарађује са међународном заједницом и наставиће да игра конструктивну улогу у промоцији политичког решења кризе у Украјини", рекао је портпарол Министарства Ванг Венбин, преноси Ројтерс.

Састанку ће присуствовати дипломатски представници и саветници за националну безбедности из четрдесетак земаља, а циљ ће бити тражење "кључних принципа за будуће мировно решење" сукоба у Украјини, наводи да агенција. Русија неће учествовати на самиту.

Украјински председник Владимир Зеленски је изјавио да се нада да ће иницијатива довести до "мировног самита" светских лидера који би био заснован на његових "десет принципа".

Формула Зеленског укључује "поштовање територијалног интегритета Украјине и повлачење руских трупа", услове које Москва сматра неприхватљивим.

Украјински, руски и међународни званичници кажу да у овом тренутку нема изгледа за директне мировне преговоре између Украјине и Русије.

Раније ове недеље, Кремљ је рекао да ће пратити састанак у Џеди, а поновљен је и став Москве да тренутно не види основе за мировне преговоре са Кијевом.

"Морамо да разумемо који су циљеви постављени и о чему ће се разговарати. Сваки покушај промовисања мирног решења заслужује позитивну оцену", рекао је у понедељак портпарол Кремља Дмитриј Песков.

image