Русија

Москва и Кијев одржале прву размену заробљеника у новембру

Русији је враћено још 107 припадника војних снага, поручили су из Министарства одбране Руске Федерације
Москва и Кијев одржале прву размену заробљеника у новембруwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Руско министарство одбране саопштило је да је данас извршена размена заробљеника између Русије и Украјине и да је Москви враћено 107 припадника руских снага.

У саопштењу се наводи да је заробљеницима претила смртна казна, а обе стране добиле су назад исти број својих присталица.

"Трећег новембра, као резултат преговара са територијама које се налазе под контролом кијевског режима, враћено је 107 руских војника, којима је у заточеништву претила смртна опасност", говори се у званичном саопштењу министарства на Телеграму.

Ослобођени припадници руске војске биће превезени у Москву где ће им бити указана сва неопходна медицинска помоћ, укључујући и психолошку.

Шеф Доњецке народне републике Денис Пушилин најавио је раније данашњу размену заробљеника на свом Телеграму.

"Од укупног броја ослобођених, њих 65 ће бити из Доњецке и Луганске народне републике", прецизирао је Пушилин.

Претходна размена заробљеника одржана је крајем прошлог месеца, 29. октобра, по формули 50 према 50. Свега три дана пре тога, 26. октобра, одржана је још једна размена, када је свакој страни враћено по 10 припадника војних снага.

Средином октобра, Кијев и Москва требало је да размене заробљенике по принципу 110 према 110. Међутим, две жене одбиле су да се врате у Украјину и одлучиле су да остану у Русији, па је Москва Кијеву предала само 108 особа. 

image
VV inauguration
banner