Русија

Обавештајна процена САД: Слом украјинске контраофанзиве, страх од руске зиме

Неуспеси украјинских снага већ су довели до међусобних оптуживања на Капитол хилу, открива "Вашингтон пост"
Обавештајна процена САД: Слом украјинске контраофанзиве, страх од руске зимеwww.globallookpress.com © Ashley Chan

Према процени америчких обавештајних служби, украјинске снаге неће успети да се пробију до Мелитопоља, значајног руског транзитног чворишта на југоистоку, извештава "Вашингтон пост".

Америчка обавештајна заједница оцењује да украјинска контраофанзива неће успети да стигне до кључног града Мелитопоља, саопштили су неименовани званичници, упознати са поверљивим извештајем, што значи да Кијев неће испунити свој главни циљ - пресецање руског копненог мост ка Криму.

Суморна процена, извештава "Вашингтон поста", заснована је на процени војних способности Русије. Ово ће вероватно подстаћи међусобно оптуживање Кијева и западних престоница, јер је у украјинску контраофанзиву уложено на десетине милијарди долара западног оружја и војне опреме.

Западне процене су предвиђале успех Кијева

Амерички и западни званичници пристали су да дају изјаве под условом да остану анонимни.

Украјинске снаге покушавају да продру према Мелитопољу из града Роботина. Канцеларија директора Националне обавештајне службе одбила је да ово коментарише.

Мелитопољ је кључан за контраофанзиву Украјине, јер се сматра капијом за Крим. Град се налази на раскрсници два важна аутопута и железничке пруге, који Русији омогућавају да пребацује војску и опрему са полуострва на друге територије.

Украјина је покренула контраофанзиву почетком јуна, у нади да ће поновити успех из прошле јесени у нападу на област Харкова.

Већ у првој недељи борби, Украјина је претрпела велике губитке против добро припремљене руске одбране, упркос томе што су украјинске снаге биле добро опскрбљене западном војном опремом и наоружањем, укључујући борбена возила "бредли" и тенкове "леопард".

Западне војне процене су предвиђале да ће Кијеву поћи за руком да пробије руске линије одбране.

Међусобно оптуживање на Капитол хилу

Пут до Мелитопоља је изузетно тежак, па ће чак и заузимање градова као што је Токмак бити тешко, изјавио је Роб Ли, војни аналитичар из Института за спољну политику.

"Русија има три главне одбрамбене линије, а иза тога су утврђени градови", рекао је Ли. "Није питање да ли Украјина може да пробије једну или две линије, већ да ли може да пробије све три, и да још има довољно снаге да постигне нешто озбиљније, као што је заузимање Токмака."

Суморни изгледи украјинских снага већ су довели до међусобних оптуживања на Капитол хилу.

Неки републиканци се сада противе захтеву председника Бајдена за још 20,6 милијарди долара помоћи Украјини, с обзиром на скромне резултате офанзиве. Други републиканци и, у мањој мери, демократе, окривили су администрацију зато што није раније послала оружје Украјини.

Амерички званичници одбацују критике да би борбени авиони Ф-16 или ракетни системи већег домета резултирали другачијим исходом. "Проблем је пробој кроз одбрамбене линије Русије и нико не може да докаже да би ови системи били чудотворни лек", саопштио је високи званичник администрације.

Руси могу да се боре и зими

У интервјуу ове недеље, генерал Марк Мили, командант Заједничког начелника штабова, рекао је да су Сједињене Државе биле јасне и да ће овај задатак за Украјину бити изузетно тежак.

"Пре неколико месеци сам рекао да ће ова офанзива бити дуга, да ће бити проклета и спора", додао је Мили.

Амерички званичници саопштили су да је Пентагон препоручио Кијеву да се концентрише на једну тачку, али да се Украјина одлучила за другачији приступ.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба је у четвртак признао "спор темпо" украјинске контраофанзиве, али је рекао да ће Кијев наставити да се бори. "Није нас брига колико ће то трајати", рекао је Кулеба.

Аналитичари кажу да су изазови са којима се Украјина суочавала вишеструки, али се скоро сви слажу да је Русија надмашила очекивања када је реч о војној вештини.

"Најважнији фактор у току офанзиве је квалитет руске одбране", рекао је Ли, посебно наглашавајући руско коришћење ровова, мина и авијације. "Имали су довољно времена и добро су се припремили, отежавајући Украјини да напредује."

Осим тога, Украјинци су месецима пребацивали огромне ресурсе у Артјомовск (Бахмут), укључујући војнике, муницију и време, али су коначно изгубили контролу над овим градом. Неки у Бајденовој администрацији су забринути да је прекомерно ангажовање на истоку нарушило моћ контраофанзиве на југу.

Обавештајна процена је идентификовала Мелитопољ или Маријупољ као циљеве "да се Русији ускрати копнени приступ Криму".

Амерички званичници рекли су да је Вашингтон и даље наклоњен Кијеву, упркос ставу скептика. Један званичник Министарства одбране рекао је да је могуће да Кијев настави контраофанзиву у току зиме, када све постаје много теже.

Руси су, међутим, много бољи у току зимских војних операција. "Познато је да су Руси способни да се боре и по хладном времену", рекао је неименовани званичник.

image