Русија

Ванредна ситуација на "Луни-25"

Стручњаци "Роскосмоса" анализирају ситуацију
Ванредна ситуација на "Луни-25"© Foto Tanjug/Roscosmos State Space Corporation via AP

Након што је руској свемирској сонди "Луна-25" издата команда за улазак у орбиту пред слетање на Месец, дошло је до непредвиђене ситуације што је онемогућило да се изврши маневар у складу са предвиђеним параметрима, саопштила је данас свемирска корпорација Роскосмос.

"Данас је, у складу са програмом лета сонде Луна-25, у 14.10 часова по московском времену, летелици издата команда да уђе у орбиту пред слетање. Током операције дошло је до ванредног догађаја на космичкој сонди што је онемогућило да се маневар изврши у складу са предвиђеним параметрима", саопштено је из Роскосмоса, преноси ТАСС.

У саопштењу је потврђено да стручњаци командно-контролног тима тренутно анализирају ситуацију.

Ракета Сојуз-2.1б лансирана је у свемир 11. августа у 02.10 по московском времену са космодрома Восточни носећи у свемир аутоматску сонду "Луна-25".

Ова летелица је 12. и 14. августа извршила две корекције путање, а у среду, 16. августа, аутоматска сонда је ушла у лунарну орбиту.

Раније је објављено да ће "Луна-25" слати информације о стању својих система у реалном времену на Земљу за време читаве мисије.

Претходна совјетска мисија на Месец, совјетска станица "Луна 24", послата је 1976. године.

Тада је на Земљу донето око 170 грама лунарног тла.

image