Русија

"Роскосмос": "Луна 25" највероватније ударила у Месец

Станица "Луна 25" је изашла из предодређене орбите
"Роскосмос": "Луна 25" највероватније ударила у Месец© Tanjug/Roscosmos State Space Corporation via AP

Руска државна свемирска корпорација "Роскосмос" саопштила је да прелиминарни подаци показују да је међупланетарна аутоматска станица "Луна 25" највероватније уништена услед судара са Месецом, након што је изашла из планиране орбите.

Како су јуче пренели из те организације, након што је руској свемирској сонди "Луна-25" издата команда за улазак у орбиту пред слетање на Месец, дошло је до непредвиђене ситуације што је онемогућило да се изврши маневар у складу са предвиђеним параметрима. Стручњаци су током последња 24 часа анализирали ситуацију.

Раније овог месеца, 12. и 14. августа, летелица је извршила две корекције путање, а у среду, 16. августа, аутоматска сонда је ушла у лунарну орбиту. Према плану, летелица је требало прво да кружи око Месеца на висини од 100 километара до недељу дана, након чега је требало да се сутра, 21. августа, спусти на овај природни сателит Земље.

"Луна 25" имала је за циљ да годину дана прикупља узорке са површине Месеца. У плану је било слетање на јужни пол Месеца, и то оном његовом делу за који се сматра да у њему постоје наслаге воденог леда. 

Према мишљењу научника, вода је стигла на Месец путем комета, а руски научници надали су се да ће уз помоћ станице "Луна 25" тако моћи да открију више информација о "основним законима Универзума", поручили су раније из "Роскосмоса".

Западни медији коментарисали су лансирање "Луне-25", рекавши да то означава почетак нове свемирске трке, што је алузија на ривалство између САД и Совјетског Савеза 1950-их и 60-их година.

Претходна совјетска мисија на Месец, совјетска станица "Луна 24", послата је, подсетимо, 1976. године.

Тада је на Земљу донето око 170 грама лунарног тла. 

image