Русија

Патријарх Кирил: Напетост садашњице прети Русији смрћу

Моћне стране силе поставиле су себи за циљ да ослабе Украјину, Белорусију и Русију, поручио је руски патријарх
Патријарх Кирил: Напетост садашњице прети Русији смрћуwww.globallookpress.com © imago stock&people

"Земља се лицем у лице сусрела са опасностима које доводе у питање само постојање наше земље. И ми данас пролазимо кроз такве опасности", рекао је патријарх московски и све Русије Кирил у беседи на освећењу храма посвећеног равноапостолном кнезу Владимиру, преносе "РИА Новости".

"Молимо Господа и Царицу Небеску, која покрива целу Русију својим покровом, да сачува наш народ и све народе Русије од споља наметнутих сукоба", рекао је патријарх.

Он је додао да напетост садашњице Русији прети смрћу.

"Моћне стране силе које стоје иза наметања грађанског сукоба народима Русије поставиле су себи за циљ да ослабе Украјину, Белорусију и Русију", додао је он.

Освећењу храма посвећеног равноапостолном кнезу Владимиру присуствовали су лидер Либерално-демократске партије Русије Леонид Слуцки и директор Федералне службе трупа Националне гарде Руске Федерације генерал армије Виктор Золотов.

Генерал Золотов је са патријархом Кирилом донео одлуку да се храм подигне . У марту 2022. године, на празник Победе Православља, патријарх Кирил је генералу Золотову предао за овај храм стару копију чудотворне иконе Богородице, која се јавила руским војницима током Првог светског рата, пре Варшавско-Ивангородске операције на територији савремене Пољске.

Полагање камена темељца за будућу цркву обављено је крајем 2016. године, а прва литургија у цркви у изградњи одржана је на празник Крштења Русије, 2020. године.

Здање може да прими више 500 верника, високо је више од 40 метара и подељено на два нивоа, доња црква и горња црква са три олтара, где ће се служити богослужења. Саграђено је без стубова, звоник и купола су јединствена конструкција, кров је од бакра.

Комплекс храма обухвата и парохијски дом са недељном школом за децу и салом која може да прими 48 особа, у којој се могу одржавати изложбе, концерти и други догађаји. Комплекс се налази поред војног кампа за породице војних лица Џержинске дивизије Националне гарде.

image