Русија

Путин на церемонији отварања школа у новим регионима Русије: Да будемо пример како се образују млади

Нове образовне институције отворене су у Маријупољу, Новгородској области, Дагестану и Ростову на Дону
Путин на церемонији отварања школа у новим регионима Русије: Да будемо пример како се образују младиGetty © Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Председник Русије Владимир Путин честитао је сународницима Дан знања.

"Честитам нашим педагозима, ученицима, родитељима данашњи празник - Дан знања. Желим вам успех у учењу и раду", рекао је Путин током церемоније отварања школа у више руских региона.

Русија је данас отворила врата 160 нових школа и скоро 1.300 школских објеката који су реновирани, што значи да ће више од 630.000 руских школараца имати прилику да учи у савременим условима, рекао је председник Русије Владимир Путин.

Конкретно, нове образовне институције отворене су у Маријупољу, Новгородској области, Дагестану и Ростову на Дону.

"У протекле четири и по године, као резултат спровођења државног програма развоја образовања, побољшани су услови учења за више од милион и по школараца. Изграђено је више од 900 нових школа, у којима је отворено више од 540.000 додатних места", рекао је Путин.

Путин је поручио да Русија мора и даље да буде пример како се стварају услови за образовање младих поколења и указао на значај чињенице да се руско искуство примењује у партнерским и пријатељским државама у свету.

Према његовим речима у Донбасу најпре треба решити безбедносна питања, али и питања од друштвеног значаја која се не смеју запоставити, и додао да власти раде на томе.

Путин је затражио од владе да настави да ради на интеграцији образовних институција у новим регионима Руске Федерације у руски образовни систем.

Церемонија почетка изградње руских школа у Киргистану

Председник Русије и председник Киргистана Садир Жапаров церемонијално су раније путем видео преноса присуствовали свечаном почетку изградње три руске школе у Бишкеку, Баткену и Караколу.

"Сигуран сам да ће нове руске школе допринети свеобухватном образовању млађе генерације Киргистана, доприносећи на тај начин продубљивању традиције пријатељства и међусобног разумевања народа наших држава, као и развоју стратешког партнерства Русије и Киргистана", нагласио је Путин.

Образовни процес у школама ће се одвијати по образовним стандардима обе земље, а матуранти ће по завршетку добити два сертификата, што је важно за даљи развој каријере сваког појединца који ће се школовати, додао је Путин.

Како је истакао, до 2027. Русија планира да изгради девет школа у седам градова и два села у Киргистану.

Трошкове изградње и опремања школа, укључујући спортску инфраструктуру, базене, обезбеђивање образовне литературе, Русија преузима на себе, нагласио је Путин.

Русија и Киргистан сарађују у области високог образовања, додао је. Тренутно више од 16.000 студената из Киргистана студира у Русији. Шири се и мрежа руских универзитета у Киргистану, планирамо отварање огранка Московског државног универзитета, истакао је Путин.

Руске школе у Киргистану отвориће врата за своје ученике 2026. године, додао је. Честитао је почетак изградње школа, и нагласио да је симболично што радови почињу баш 1. септембра на Дан знања.

image