Русија

Песков упозорава: Амерички осиромашени уранијум у Украјину доноси југословенски сценарио

Портпарол Кремља говорио је о испоруци муниције са осиромашеним уранијумом, Путиновом учешћу на самиту Групе 20, незаконитом отимању имовине руских санкционисаних предузетника, и о претњи коју носе војне вежбе Јерменије и САД
Песков упозорава: Амерички осиромашени уранијум у Украјину доноси југословенски сценариоwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Украјину чекају страшне последице са каквим се суочила Југославија, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући одлуку америчких власти да Кијеву пошаље муницију са осиромашеним уранијумом.

Песков подсећа на смртоносне последице коју са собом носи употреба осиромашеног уранијума, и наглашава да сву одговорност за такву одлуку сноси руководство САД.

"Ово је веома лоша вест. Може се поновити историја Југославије и на украјинским територијама где ће се користити ова муниција", оцењује Песков.

"То се већ дешавало у новој историји Европе. Ове гранате су активно коришћене против Југославије. Употреба граната је имала веома, веома жалосне последице, што су потврдиле чак и међународне организације", указује портпарол Кремља.

Употреба овакве муниције проузроковала је пораст броја оболелих од онколошких и других болести, подсећа Песков.

"Ове последице осетиће и наредне генерације које су на неки начин дошле у контакт са тим и биле у подручјима где је то оружје коришћено", наводи.

Путин се неће обратити преко видео везе на самиту Г20

Председник Русије Владимир Путин не планира да се укључи преко видео везе на самит Г20 у Индији, каже Песков.

Путин неће присуствовати самиту. На његов лични захтев, руску делегацију ће предводити руски министар спољних послова Сергеј Лавров, рекла је раније портпаролка Министарства Марија Захарова.

О одлуци да не путује у Њу Делхи Путин је благовремено обавестио премијера Индије Нарендру Модија у телефонском разговору.

Индија, иначе, председава Г20 од 1. децембра 2022. године. Самит у Њу Делхију биће одржан 9. и 10. септембра. Позиви су упућени свим лидерима Г20, као и шефовима још девет земаља: Бангладеша, Египта, Шпаније, Маурицијуса, Нигерије, Холандије, Уједињених Арапских Емирата, Омана и Сингапура.

Председник Русије ће гласати онлајн за избор градоначелника Москве, због густог распореда, додао је Песков.

Незаконито отимање руске имовине

Кремљ одлуку Америке да заплени имовину руских држављана доживљава апсолутно негативно, јер је то противзаконито, наглашава Песков.

"Све случајеве у вези са блокирањем или другим задржавањем било каквих средстава у вези са државном, приватном или мешовитом имовином Руске Федерације у иностранству сматрамо незаконитим", истиче он и упозорава да ниједан случај противправног одузимања имовине РФ у иностранству неће бити игнорисан.

Судови већ раде на предметима и споровима око задржаних средстава и имовине, додаје он.

"Неки наши предузетници су већ постигли успех у европским земљама. Успели су да оспоре незаконите истражне радње вођене против њих и вршење незаконитих претреса. Сами европски судови су акције против наших предузетника препознале као незаконите", указује Песков.

Безакоње и правна бесмислица, додаје.

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да ће средства која су САД заплениле од санкционисаних руских предузетника бити искоришћена за потребе украјинске војске.

Војне вежбе Јерменије и САД не подривају поверење

Одлука Јерменије да одржи војне вежбе са САД не доприноси стабилизацији ситуације у региону и јачању међусобног поверења, напомиње портпарол Кремља.

"Русија наставља да испуњава своје функције као гарант безбедности. Наставља савестан и доследан конструктиван рад како са Јереваном тако и са Бакуом", истиче он.

Министарство одбране Јерменије саопштило је да ће јерменски мировњаци од 11. до 20. септембра заједно са америчким јединицама извести вежбе "Орао партнер 2023". Главни циљ маневара је повећање интероперабилности и размена искустава.

Јерменски премијер Никол Пашињан прошле недеље је у интервјуу за италијански лист "Република" рекао да Русија повлачи своју мисију из Јужног Кавказа, јер руски мировњаци наводно не испуњавају задатке.

image