Русија

Руски посланик: Британског обавештајца прогласити терористом

Депутат Државне думе Андреј Луговој позвао да се провери умешаност Британије у експлозију на Кримском мосту
Руски посланик: Британског обавештајца прогласити терористомwww.globallookpress.com © vk.com/myfeo_ru

Депутат Државне думе Руске Федерације из Либерално-демократске партије Андреј Луговој обратио се генералном тужиоцу Игору Краснову са захтевом да провери умешаност британског обавештајца у експлозију на Кримском мосту.

"Послао сам захтев генералном тужиоцу Руске Федерације Игору Краснову да се провере активности британског држављанина Кристофера Најџела Донелија за умешаност у терористички напад на Кримски мост. Ако се чињенице потврде, он мора бити проглашен терористом", написао је Луговој на свом Телеграм каналу.

Народни посланик је изразио уверење да "може да се прати британски траг у терористичком нападу на Кримски мост".

"Кристофер Најџел Донели је више пута био у центру пажње агенција за спровођење закона као активни учесник и извођач антируских програма. Ово је британски обавештајац, специјалиста за одбрану, безбедност и спољне послове, шеф руског одељења за НАТО. Пензионисани пуковник МИ-6, а сада саветник министра спољних послова Литваније. Донели је један од могућих учесника терористичког напада на Криму. У октобру се у медијима појавила његова преписка са британским официром Хјуом Ордом о плановима за рушење моста", додаје се у поруци.

Луговој је подсетио да је 2014. године Донели предложио "минирање Севастопољског залива и додао да његове методе антируског рата нису биле само идеолошко оружје, већ и директно учешће у сукобима и сарадња са наоружаном опозицијом".

Национални антитерористички комитет саопштио је да је ујутру 8. октобра камион експлодирао на Кримском мосту, изазвавши пожар у седам резервоара горива воза. Дошло је до делимичног урушавања два распона моста. Према прелиминарним подацима Истражног комитета Руске Федерације, у експлозији су погинуле три особе. Представник хитне помоћи је касније за РИА Новости рекао да су, према најновијим информацијама, четири особе погинуле у терористичком нападу на Кримски мост.

За организатора напада ФСБ је именовао главно обавештајно одељење Министарства одбране Украјине и лично његовог вођу Кирила Буданова. Експлозивна направа је била сакривена грађевинском полиетиленском фолијом на 22 палете укупне тежине скоро 22,8 тона. У овом случају ухапшено је укупно осам особа.

 

image