Русија

Русија: Британија да престане да учествује у украјинским нападима

Руско министарство спољних послова упозорава да би даље мешање Енглеза могло довести до озбиљне ескалације сукоба
Русија: Британија да престане да учествује у украјинским нападимаwww.globallookpress.com © Igor Sinitsyn

Министарство спољних послова Русије саопштило је данас да је оштро осудило "активно учешће британских војних специјалиста у припреми и снабдевању" украјинске војске за напад на руску Црноморску флоту код Севастопоља.  

"Амбасадорки је изражен снажан протест", саопштило је руско министарство, додајући да је Москва осудила како диверзију на мору, тако и генералну припрему украјинских војних снага уз помоћ британских служби.

Лондон се оптужује да је Кијеву обезбедио подводне дронове, док је у августу и септембру ове године спроведена обука украјинских снага за њихову употребу.

Руско МСП је нагласило да "сличнии потези Енглеза представљају претњу која би могла да доведе до ескалације ситуације и непредвидивим и опасним последицама".

"Указано је на неприхватљивост таквих непријатељских провокација и захтевано је да се са њима одмах престане. У случају наставка агресије, која може довести до директног увлачења у сукоб, сва одговорност за последице и повећање тензија у односима наших држава биће у потпуности на британској страни", наглашава се у званичном саопштењу министарства.

Наведено је и да је у септембру 2020. године постигнут договор Кијева и Лондона о проширењу обуке украјинских снага од стране британских служби. Крајем исте године, како тврди руско министарство, државе су започеле војне вежбе у Црном мору.

Раније данас, британска амбасадорка у Москви Дебора Бронерт била је позвана на разговор у руско министарство.

Портпаролка руског МСП је почетком недеље саопштила да ће Москва предати Лондону доказе о умешаности британских служби у нападима на руске бродове у Црном мору.

image