Русија

Москва расписала потерницу за председником Међународног кривичног суда

Пјотр Јозеф Хофмањски, држављанин Пољске, рођен 1956. године, тражи се по члану Кривичног закона Руске Федерације, саопштило је руско Министарство унутрашњих послова
Москва расписала потерницу за председником Међународног кривичног судаwww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Министарство унутрашњих послова Русије објавило је потерницу за председником Међународног кривичног суда (МКС) Петром Хофмањским, наводи се у бази података о потерницама ресора, објавило је Министарство.

Како се наводи, Пјотр Јозеф Хофмански, држављанин Пољске, рођен 1956. године, тражи се по члану Кривичног закона Руске Федерације. 

У Министарству нису саопштили друге детаље.

Подсетимо, претпретресно веће Међународног кривичног суда издало је у марту налоге за хапшење руског председника Владимира Путина и омбудсмана за децу Марију Лвову-Белову у вези са догађајима у Украјини и због оптужби за "илегално депортовање" украјинске деце.

Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова тада је изјавила да "одлуке Међународног кривичног суда немају никакав значај за Русију, чак ни са правне тачке гледишта".

Истражни комитет Руске Федерације покренуо је кривични поступак против судија Међународног кривичног суда (МКС) Хана Карима Асада Ахмада и судије Росарија Салваторе Аитала који су издали налоге за хапшење, и ставио их на потерницу.

Затим је у јулу Министарство унутрашњих послова Русије расписало потерницу за још једним судијом Међународног кривичног суда - Томоком Аканеом, који је издао налог за хапшење председника Владимира Путина.

Коментаришући ову одлуку, портпарол Кремља Дмитриј Песков је напоменуо да Москва не признаје јурисдикцију тог суда.

image