Русија

Москва одговорила Западу: Потерница за судијама које би да хапсе Путина

Истражни комитет Руске Федерације ће расписати потерницу за судијама Међународног кривичног суда који су издали налог за хапшење руског председника
Москва одговорила Западу: Потерница за судијама које би да хапсе Путинаwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Истражни комитет Руске Федерације ускоро ће расписати потерницу за судијама Међународног кривичног суда (МКС) које су издале налог за хапшење руског председника Владимира Путина, изјавио је председник Истражног комитета Александар Бастрикин.

"Истражни комитет је тада, када је МКС издао налог за хапшење руског председника, врло брзо отворио кривични поступак против председавајућег суда и тројице судија, који су активно утицали на доношење ове одлуке. Ускоро ћемо их ставити на потерницу", рекао је Бастрикин на Међународном правном форуму у Санкт Петербургу.

Подсетимо, претпретресно веће МКС, чију надлежност Русија не признаје, издало је 17. марта налог за "хапшење" руског председника Владимира Путина и дечијег омбудсмана Марије Лвове-Белове. 

Како се наводи, МКС терети руску страну, између осталог, за наводну депортацију деце коју су руске власти спасиле од украјинског гранатирања и извеле из зоне борбених дејстава у безбедна подручја. 

Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, покретање питања МКС-а о "хапшењу" руског председника је неприхватљиво. Поновио је да Москва не признаје надлежност тог суда, и да је било која његова одлука "ништавна".

image