Русија

Саљдо: Украјинци плаше становнике Херсона, бацају им бомбе у дворишта

Украјинске трупе су превршиле сваку меру, терајући људе да напусте град, наводи гувернер Херсонске области Владимир Саљдо
Саљдо: Украјинци плаше становнике Херсона, бацају им бомбе у дворишта© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Украјинске трупе су превршиле сваку меру: нељудским методама застрашују становнике града Херсона, који је привремено под њиховом контролом, наводи гувернер Херсонске области Владимир Саљдо.

"Окупациони режим који је тренутно у Херсону прелази сваку меру. Сада су почели да обилазе приватна домаћинства и бацају гранате у дворишта како би застрашили оне који су остали и како би их натерали да оду", каже Саљдо, преносе "РИА Новости".

Гувернер Херсонске области каже да су покушали да га убију више пута.

"Било је више од једног покушаја. Нажалост, неки од наших другова су погинули и повређени у тим терористичких нападима", каже Саљдо.

Према његовим речима, у једном од атентата умало није изгубио живот, отровали су га хемијским агенсом у августу прошле године.

У тај покушај убиства умешана је особа са којом је радио дуги низ година и којој је апсолутно веровао.

"Успео је да ме отрује, што нисам очекивао", каже он и додаје да нападач тренутно није законски кажњен.

Херсонска област је постала субјект Руске Федерације након резултата референдума одржаног у септембру 2022. године. Истовремено, украјинска страна не признаје њен легитимитет и наставља да гранатира територију региона. Данас је 75 посто територије Херсонске области под руском контролом, а део на десној обали Дњепра, укључујући Херсон, и даље је под украјинском контролом.

image