Русија

Путин: Зашто Америка пребацује носаче авиона у Средоземно море? (ВИДЕО)

Осам година су убијали жене, мушкарце, деде... Све се то десило после државног удара у Украјини. И на то нико не обраћа пажњу шта су они у то време радили. Сви су пажњу обратили сада, када смо покренули СВО да прекинемо та њихова дејства, рекао је Путин.
Путин: Зашто Америка пребацује носаче авиона у Средоземно море? (ВИДЕО)© Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Светска економија прелази на мултиполаран поредак, а место сваке земље у њему биће одређен кроз призму тога колико се свака од њих добро адаптира новонасталим изменама, рекао је данас председник Русије Владимир Путин током излагања на овогодишњем форуму "Руска недеља енергетике". 

Председник је истакао да је приоритет задовољити потребе унутрашњег тржишта, притом реч је, како је казао, не само о тренутним потребама, већ и генерално, повећању капацитета читавог тржишта. 

Како је рекао, спољашња трговина Русије, ниво запослености се мењају, појављују се нове тржишне перспективе за мали и средњи бизнис. 

Путин је истакао да се посебна пажња поклања и бољем снабдевању електричном енергијом по целој земљи, ради се на развоју читавог система који обезбеђује транспорт гаса, а као један од приоритета је и то да свако домаћинство има приступ гасу.

Врло битно питање, како је појаснио, је и цена електричне енергије и гаса, којима ће бити посвећена пажња. Ове цене морају бити стабилне, поручио је. 

Русија ће објединити своје гасне транспортне системе на западу и истоку, рекао је још Путин и најавио да ће прво бити повезани гасоводи "Снага Сибира" и "Сахалин-Хабаровск-Владивосток".

"Снага Сибира", како је открио, већ данас испоручује више гаса него што је то било договорено, а 2025. године очекује се да ће капацитет овог гасовода износити 38 милијарди кубних метара на годишњем нивоу. 

Као један од стубова развоја руског енергетског сектора, Путин је истакао да је то и постизање потпуног суверенитета у тој области. То ће се, како каже, постићи путем кадровске, финансијске и технолошке независности.

Председник је посебно истакао и значај нуклеарних електрана за земљу. Према његовим речима, прошле године оне су постигле нови рекорд, а данас обезбеђују 20 одсто све електричне енергије у Русији. 

Руска школа инжењера у сфери нуклеарне енергетике нема конкуренцију у свету, закључио је Путин.

Ако говоримо о нуклеарној енергетици, ми имамо веома добру традицију у томе. Од Фукушиме смо јако пуно пажње посветили тој сфери, тако да су данас нуклеарна постројења, која се праве по руском моделу, једна од најсигурнијих на свету. Када се ова постројења граде у другим земљама по нашем моделу, ми јако пуно пажње посвећујемо обуци кадрова и помажемо да се у тој некој земљи читава нуклеарна индустрија развије, отварамо научно-истраживачке центре. У све то увлачимо и локалне компаније, "људи раде, добијају плату". Тим земљама дајемо и нуклеарно гориво, али и од њих узимамо већ искоришћено. Уз то, у потпуности сарађујемо са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију, објаснио је председник Русије.

Руски "Росатом" данас гради 80 одсто свих нуклеарних постројења у свету, закључио је Путин. 

Говорећи о новонасталим изменама након прошлогодишњих дешавања, лидер Русије је такође рекао да је ЕУ фактички одустала од руских енергената, иако не потпуно, без обзира на то што је Русија годинама била одговоран снабдевач. Као резултат, њихова економија сада је близу нуле, опали су приходи, а и производња електричне енергије.

У том контексту истакао је да су реални приходи становништва у еврозони у првом кварталу смањени за 1,2% на годишњем нивоу, док су у Руској Федерацији за исти период приходи порасли за 4,4%.

Лидер је још објаснио да свет неће моћи да функционише без руских енергената и изјавио да је амерички течни природан гас чак за 30 одсто скупљи од оног који је Европа добијала од "Гаспрома".

Говорећи о нафти, Путин је изјавио да је Русија "за кратко време успела да преоријентише свој извоз нафте на југ и исток". "Руски енергетски сектор ради стабилно". Финансијски показатељи су стабилни, прокоментарисао је он. 

Такође, рекао је да се ради на развоју енергетских транспортних система на исток. Преоријентација на тржишта Азије, како је објаснио, се дешава не због геополитичких интрига, већ због тенденција на тржишту

То све је могуће захваљујући повећању танкерске флоте, стварању нових механизама осигурања и реосигурања, који су Русији омогућили излазак на нова тржишта. 

Негативне последице политизованих одлука наших западних колега утичу на цео свет, а тржиште нафте, које се суочило са проблемима, сада треба да стабилизују одговорне стране, рекао је још он и додао: "Радимо са ОПЕК+", чије се чланице у потпуности држе договора. Организација се успешно бори са свим изазовима, иако "увек постоји разлика у мишљењу", али, додаје, између Русије, ОПЕК+ и Саудијске Арабије постоји велико поверење, јер ни једна од страна нема жељу некога да превари.

Како даље наводи, није искључено ни да ће следеће године бити потребно увести одређене измене на тржишту нафте. Ипак, закључује, Русија ће наставити да и убудуће позитивно утиче на глобалну енергетску ситуацију у свету.

Такође, руски лидер је истакао да последњи подаци показују да је допринос пет највећих азијских земаља светској економији већ премашио допринос САД и ЕУ.

Овај јаз ће само наставити да расте, приметио је руски лидер.

Према његовим речима, удео Кине у светској енергетици би до 2028. требало да порасте до 19,7 одсто, док ће значај САД у том смислу опасти до 14,5 одсто. 

Говорећи о течном природном гасу, казао је и да очекује раст потражње за овим енергентом, као и раст конкуренције у тој сфери. До краја ове деценије, потражња за њим би требало да износи и 600 милиона тона годишње. 

Упитан да прокоментарише да ли се може рећи да ће Русија једном пронаћи алтернативу европском тржишту у целини, Путин каже следеће: 

"Практично смо већ пронашли алтернативу. Обим (извоза) је и даље мањи него што је то случај са европским континентом, али он ће се повећавати како економије ових земаља буду расле. У томе не видим никакве проблеме. Само европске земље још не могу у потпуности да се изборе са ситуацијом без нашег гаса, једноставно немају где да га набаве. Могуће је, вероватно, али је тешко".

О Блиском истоку

Оно што се данас дешава  је ужасно, схватамо да је ескалација насиља са обе стране велика, али је потребно тежити ка томе да се цивилне жртве смање колико је то могуће, рекао је Путин, коментаришући последњу ескалацију израелско-палестинског сукоба.

Ако су мушкарци одлучили да се боре једни против других нека се боре, али деца и жене не треба да се дирају, истакао је руски лидер, додајући да не зна да ли ће се ситуација у скорије време смирити.

Такође, он је упозорио да ширење конфликта може довести до озбиљних последица, а даља ескалација може утицати и на енергетску ситуацију.

Како је објаснио, палестинска проблематика је јако битна за сваког муслимана, јер се на њу гледа као на неправду великих размера.

"Зашто?", упитао је он, а затим и објаснио да је пре више година донета одлука о стварању две државе, Израела и Палестинске државе, али, као што сви знамо, до сада је, "због различитих околности", створена само једна од њих - Израел. 

Притом, истакао је он, Израелци данас контролишу и део територија који Палестинци сматрају за своју древну земљу. 

У том контексту, прокоментарисао је и то како су се последњих година по израелско-палестинском питању понашали амерички званичници. САД су запоставиле већ постојеће механизме и прибегле другачијем решавању проблематике, додао је. 

Последњих година акценат су ставили на то да задовоље материјалне потребе палестинског народа. Фактички су покушали да замене решење политичких проблема на тај начин. Наравно да је и тај аспекат за Палестинце битан, јер је њихов стандард низак, али, наравно, да само то не може решити проблем у целини, изјавио је Путин.

Такође, додао је да став Русије по том питању није формиран данас, након последњих трагичних догађаја - он постоји годинама. И Израелци и Палестинци врло добро знају наш став, потврдио је руски лидер.

Ми смо се увек залагали за извршавање одредби Савета безбедности УН, и у томе је корен свих проблема, појаснио је он, алудирајући на то да се ове одредбе не поштују и додајући да се Русија залаже за формирање Палестинске државе

Путин се, такође, осврнуо и на изјаве да је Иран наводно допринео ескалацији палестинско-израелског конфликта, рекавши да за те оптужбе, као и обично, нема доказа. 

"Иран, као и обично, оптужују без доказа", закључио је он.

Скренуо је пажњу и на то што САД данас концентришу своје групе носача авиона ближе ка граници Израела, што ће, по његовом мишљењу, само погоршати ситуацију. 

"Не видим смисао, шта САД намеравају да раде, да бомбардују Либан? Шта хоће да ураде? Или су једноставно решили некога да заплаше? Али тамо има људи који се више ничега не плаше", прокоментарисао је.

О украјинској кризи

Одговарајући на питање модератора форума да ли је истина да је садашњи сукоб у Украјини, заправо, рат између Запада и Русије, на који се чекало 30 година, Путин је одговорио да се са таквом тврдњом и слаже и не слаже у исто време.

Како је рекао, Русија је од распада СССР-а доста радила како би се успоставила стабилна безбедносна ситуација у Европи, заснована на једнакости, док је Запад ипак радио на ширењу НАТО-а на исток. 

Пет пута су се ширили на исток, па су онда почели да у том контексту спомињу Украјину, а још су и потпомогли државни преврат у Кијеву, и затим рекли да нису ни планирали да поштују мировне споразуме, објаснио је он, алудирајући на Минске споразуме. 

Путин је подсетио да је рат у Украјини почео не сада, већ 2014. године, након преврата, који су подржали и САД и Европа.

"Започели су борбе на југоистоку Украјине. Осам година су убијали децу, жене, старије особе, и на то нико није реаговао", нагласио је председник Русије, додавши да је последња СВО, заправо, покушај руске стране да коначно заврши сукоб, а да је свет на ситуацију у Украјини обратио пажњу тек након прошлогодишњих фебруарских дешавања. 

О испоруци гаса у Немачку

Ми и данас испоручујемо гас Немачкој кроз Украјину, рекао је Путин, коментаришући испоруку овог руског енергента у Европу.

Ипак, он је истакао да не разуме, као што, вероватно, и нико други не разуме, због чега се руски гас данас у Немачку испоручује кроз Украјину, али не и преко, на пример, гасовода "Јамал-Европа", који је затворила Пољска или Северног тока, који је био директна спона Берлина са руским енергентима. 

Међутим, Европљани бирају да купују и за 30 одсто скупљи амерички течни природни гас. 

"Чини ми се да то није паметно економско понашање. Чини се као да неко намерно наноси штету економији Немачке. Није ми јасно због чега дозвољавају да се руски гас испоручује до Немачке преко Украјине, али не и преко Северног тока. Не разумем ни зашто су дозволили Пољској да затвори "Јамал-Европу". 

Није ми јасно због чега се руски гас, генерално, данас у Европу испоручује преко Турског тока и преко Украјине, а не преко осталих рута. Да су искључили све руте, то би било разумљиво, и било би могуће рећи да се држе неког принципијалног става, понавља председник Русије.

Потребно је бити јако глуп да не разумете које су последице уколико кажете не руским енергентима. "Ми имамо једну изреку: ко јаму копа сам у њу упада", поручио је Путин, коментаришући тренутну ситуацију у ЕУ.

У том контексту је поручио и да се надања Европе нису остварила, пошто Русија није пропала након њихове одлуке да измене сарадњу са Москвом у сфери енергетике. 

"Зашто правите себи проблеме, надајући се да ћемо пропасти? Нећемо пропасти!", нагласио је руски лидер, а нешто касније и додао: "Русија је практично већ нашла алтернативу европском тржишту када је реч о гасу", а за њен гас интересовање показује и, на пример, Иран. 

Даље, он је навео и да Европљани данас користе угаљ два пута више него пре, што је резултат непромишљене политике Европљана. Због тога и сличних ствари, партија "Зелених" није постигла добре резултате на изборима, јер народ види резултате такве политике. 

У исто време, како каже, Русија је данас земља која има највише еколошки енергетски сектор на свету, и која планира да и убудуће настави да тежи нето нултој емисији гасова.

О нападу на Северни ток

Говорећи о гасу, Путин је и данас скренуо пажњу на прошлогодишњи инцидент са Северним током. 

"Северни ток је дигнут у ваздух, а нико не спроводи истрагу. Изненађен сам ставом многих европских земаља. Ово је јасан акт међународног тероризма. И, по свему судећи, на државном нивоу", јер би било тешко извести овакав напад без такве подршке неке државе, прокоментарисао је он. 

О гасном хабу у Турској

Постоји идеја да проширимо испоруку нашег гаса у Европу кроз Турску, прокоментарисао је Путин, додајући да су данас у Европи за формирање гасног хаба у Турској заинтересовани сви они који желе да енергенте добијају од Русије.

За овај хаб, како је рекао, интересовање показују Азербејџан, али и друге земље. 

Његова основна идеја је формирање посебне електронске платформе за трговину гасом, појаснио је.

Русија је на правом путу, бранимо своје интересе и боримо се за праведнији свет

Само по себи је јасно да су покушаји Запада да изолује Русију пропали, рекао је Путин, додајући да данас низ земаља подржава Русију, јер она стоји на првој линији борбе за промене.

"Русија се бори за стварање једног праведнијег мултиполарног света и наравно да у томе наилази на подршку", ако се узме да су данас на Западу остале многе ствари из колонијалног периода. Људи то више не желе да трпе, желе промене", објаснио је он.

Највећи број земаља, како је рекао, покушава да одбрани своје националне интересе и да се одупре притисцима, док у исто време координише своје акције са другим земљама, узимајући у обзир и њихове националне интересе.

За крај, поновио је да се Русија не бори против Запада, већ за праведнији свет.

Коме се свиђа да стално чује: "Не може! Не дозвољавамо!", упитао је он, након чега је поручио да је управо у стварању једног праведнијег света "суштина свих процеса, који се данас одвијају" на планети и још једном нагласио да баш због тога Русија данас има велику подршку.

Укратко о овогодишњем форуму 

Овогодишњи форум иначе је шести по реду. Одржава се у Москви од 11. до 13. октобра. Учесници ће говорити о електроенергетици, индустрији нафте, гаса, угља и хемијској индустрији.

Тема овогодишњег форума је "Нова реалност светске енергетике: стварајући будућност". Форуму, како се очекује, присуствоваће 4.000 гостију из више од 60 земаља света. У питању су министри, амбасадори, заменици премијера, руководиоци међународних и регионалних организација. 

Очекује се и излагање и премијера Републике Српске Радована Вишковића, премијера Ирака Мохамеда Шија ал-Суданија, заменика премијера Ирака и министра за нафту Хајана Абдулганија Абдулзахра Аљсавада, и министарке економије, финансија и спољне трговине Венецуеле Делси Елоине Родригес Гомес. 

image