Русија

Путин: Руско-кинески односи су фактор стабилности у свету

Руски председник говорио је и о сарадњи са Кином у енергетском сектору, као и о трговинском промету двеју земаља
Путин: Руско-кинески односи су фактор стабилности у светуwww.globallookpress.com © Pang Xinglei/Xinhua

Руско-кинески односи су фундаментални фактор стабилности у свету, изјавио је руски председник Владимир Путин у интервјуу за Кинеску медијску корпорацију.

Путин је навео да су у различито време Руска Федерација и Кина "имале различите односе извоза и увоза", као и да земље из године у годину побољшавају трговински биланс.

"Овако се крећемо у скоро свим правцима. Руско-кинески односи су фундаментални фактор стабилности у свету. Све то нам даје разлога да верујемо да смо се кретали у потпуно правом смеру и у интересу и кинеског и руског народа", казао је Путин у интервјуу за кинеску централну телевизију уочи посете Кини.

Сарадња у енергетском сектору

Руски председник је навео да Москва и Пекинг настављају да развијају сарадњу у енергетском сектору, а обим руских енергетских ресурса који се испоручују Кини расте, истакавши да је економска диверсификација у току. 

"У области енергетике имамо велики обим сарадње и веома је разнолик. То није само снабдевање, нафтом и гасом. У области нафте функционише нафтовод и ради стабилно, а обим пумпања се повећава. Исто важи и за гасовод 'Сила Сибира'. Већ је потписан споразум о далекоисточном правцу, а разрађује се друга рута 'Снага Сибира - 2' кроз Монголију", указао је Путин.

Како је додао, количина испорученог угља и струје се повећава и настављају да се граде нуклеарни реактори.

Путин је подсетио да се разрађује питање сарадње у области реактора на брзим неутронима, што ће омогућити да се "на потпуно нов начин граде односи у том високотехнолошком енергетском сектору". 

Путин је посебно скренуо пажњу на проширење сарадње у области пољопривреде. 

"Постоје одређена питања у вези са набавком месних прерађевина, али се посао наставља. Упознати смо са интересовањем кинеских потрошача, не само за пољопривредне производе, већ и за снабдевање неким производима које треба да произведе сама Кина. Те пољопривредне производе на сопственој територији", наставио је Путин.

Путин је истакао да се број индустријских грана на којима заједнички раде и Русија и Кина стално се шири, посебно у последње време, захваљујући високотехнолошким областима интеракције.

Трговински промет између Русије и Кине

Путин је додао да не сумња да ће трговински промет између Руске Федерације и Кине 2023. године достићи 200 милијарди долара.

"Не сумњам у то, готово сигурно", казао Путин, подсетивши да је од јануара до августа трговински промет порастао на годишњем нивоу за 32 одсто. 

"То је веома добар раст. Постоје сви разлози да верујемо да ћемо на крају године достићи ниво од 200 милијарди долара", уверен је Путин. 

image