Русија

Москва: Запад на челу са САД ствара озбиљне стратешке ризике

Распоређивање тактичког нуклеарног оружја у Белорусији регулише дисбаланс у стратешкој сфери који су унеле САД, сматра директор Одељења за питања неширења и контроле наоружања у МСП Русије Владимир Јермаков
Москва: Запад на челу са САД ствара озбиљне стратешке ризике© Министерство обороны РФ/РИА Новости

Русија не види спремност Сједињених Држава да промене свој непријатељски курс, што је приморало Москву да обустави спровођење Споразума о смањењу стратешког наоружања. Од 2000. године, Москва стрпљиво чека да ратификује Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних проба (ЦТБТ), али нема ништа од тога, изјавио је директор Одељења за питања неширења и контроле наоружања у МСП Русије Владимир Јермаков.

"Објашњења да САД имају проблема са ратификацијом у Конгресу не могу се схватити озбиљно. Проблем је што Вашингтон не жели да ратификује ЦТБТ више од четврт века откако је отворен за потписивање. Тако да јасно видимо да Америка не мења своју политику", казао је Јермаков.

Наиме, Јермаков предводи руску делегацију у Првом комитету Генералне скупштине УН, који се бави питањима разоружања. Према његовим речима, стање у области контроле наоружања, укључујући и судбину Новог СТАРТ уговора, у потпуности зависи од еволуције војнополитичке и војностратешке реалности.

Руски дипломата је истакао да распоређивање тактичког нуклеарног оружја у Белорусији, као и могуће поништавање ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања, регулишу дисбаланс у стратешкој сфери који су унеле САД.

"С обзиром на тренутне околности конфронтације између наших земаља коју је испровоцирао Вашингтон, Русија је приморана да предузима кораке у стратешкој сфери који ће изравнати или, у најмању руку, изгладити постојеће или нове дисбалансе", указао је.

Према његовим речима, такви кораци укључују одлуку о размештању руског нуклеарног оружја у Белорусији као одговор на развој НАТО праксе "заједничких нуклеарних мисија" и могуће повлачење ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања како би се изједначио статус са САД у контексту тог споразума.

Он је додао да Русија неће прва изводити нуклеарна тестирања и да ће то учинити само ако САД прве предузму такав корак.

Вашингтон тврдоглаво одбија да се помири са губитком тоталне доминације

Москва јасно види да Вашингтон тврдоглаво одбија да се помири са губитком тоталне доминације, као и да Запад, на челу са Сједињеним Државама, ствара озбиљне стратешке ризике.

"Искористивши сваку илузорну прилику да успори објективни ток историјских процеса, Запад, предвођен Сједињеним Државама, својим дестабилизујућим акцијама ствара озбиљне стратешке ризике. Ситуација у области међународне безбедности и стратешке стабилности наставља да се погоршава", рекао је Ермаков.

Руски дипломата је упозорио да постоји много индиција да САД разматрају могућност враћања нуклеарног оружја у Велику Британију и да ће то бити узето у обзир приликом обезбеђивања одбрамбених интереса Русије.

"Постоје многе индиције да се питање враћања америчког нуклеарног оружја на британску територију разматра из практичне перспективе. Знамо за одлуке Вашингтона које подразумевају финансијску подршку за модернизацију одговарајуће инфраструктуре у једној од војних база у Великој Британији, оценио је Јермаков и додао да ће Русија пажљиво пратити и анализирати конкретне акције. 

image