Русија

Запад на апаратима: Путин главна звезда самита у Кини

Посета Путина Кини показала је колико су јалови покушаји НАТО-а и ЕУ да изолују Русију и њеног председника
Запад на апаратима: Путин главна звезда самита у Кини© Tanjug/Parker Song/Pool Photo via AP

Сањао је да буде попут Петра Великог, али је постао "Путин изопштеник", објавио је својевремено главни тинк-тенк НАТО-а "Атлантски савез", док је на Западу још живео тај трачак наде да је Русију могуће изоловати. Но, и то мало њихових снова да је Москву могуће казнити пресецањем веза њеног председника са светом, и расписивањем налога за Путиново хапшење, разбило се и данас, током састанка самита "Појас и пут" у Кини, на коме је руски председник, може се слободно рећи, био главна звезда.

За пажњу руског председника, отимали су се лидери и званичници земаља чланица ове иницијативе, а његова посета Пекингу посебно је наглашена и самим програмом овог скупа.

Упркос томе што "Појас и пут" чини 150 земаља, управо је Путин добио ту част да се учесницима обрати одмах након кинеског председника.

"Кад је Путин стигао у Велику салу народа на вечерњи банкет организован за глобалне лидере и званице који су присуствовале форуму, Си се широко осмехивао приликом руковања. Путин је, као главни гост форума, стајао десно од Сија док су светски лидери позирали за групне фотографије у Великој сали", готово љубоморно коментарише "Ројтерс", подсећајући да је Међународни кривични суд обавезао 123 земље чланице Путина ухапсе ако крочи на њихову територију.

Кина дефинитино није једна од земаља које ће се покорити наређењима Запада, а по броју билатералних састанака које је Путин током данашњег дана одржао јасно је да је листа држава које га сматрају за непријатеља сведена на НАТО чланице и његове сателите.

Убрзо по доласку на међународни аеродром у Пекингу, председник Русије је разговарао са вијетнамским колегом Во Ван Туонгом истичући да се везе два народа "развијају на традиционално пријатељски начин". 

"У својој спољној политици, Вијетнам сматра Русију главним приоритетом. Доследно придајемо велики значај односима свеобухватног стратешког партнерства", рекао је Во Ван Туонг и позвао Путина у званичну посету својој земљи.

Потом  су, како то "РИА Новости" описују, уследили преговори са представником "непријатељске Европске уније", мађарским премијером Виктором Орбаном. 

О добром развоју руско-мађарских односа посведочио је и мађарски премијер који је истакао да се са Путином од 2009. године срео 13 пута. "Било је тежих сусрета, али овако тешког, као што је данашњи, још увек није било", поручио је Орбан на почетку састанка.

"Орбан је један од малобројних европских политичара који уме да се бори за своје интересе. Он то ради упорно, системски, и по мом мишљењу, потпуно тактично", описао је руски лидер састанак са мађарским колегом.

Тајландски премијер Срета Тависин, који је преузео дужност тек у августу, први пут се састао са Путином који је подсетио да је Тајланд најстарији партнер Русије у југоисточној Азији и да је прошле године обележено 125 година од успостављања дипломатских односа између земаља. 

"Наш однос је увек био заснован на међусобном поштовању, пријатељству и уважавању интереса једних других. И до сада се односи између наших земаља развијају на много начина: у хуманитарној, економској, политичкој сфери", закључио је Путин.

Руски председник се, током свог првог бурног дана на самиту, састао и са председником Монголије Укнагином Курелсуком, који је такође показао да не хаје много за на Западу писане потернице против руског лидера, будући да је Путина позвао да посети Монголију, поручивши да је приоритет спољних послова те земље, управо развој односа са Русијом.

Да Путин и Русија нису изопштеници из међународних односа потврдио је и састанак са председником Лаоса Тонглуном Сисулитом који је говорио на руском језику, и само једном затражио помоћ преводиоца, будући да је својевремено, и то у исто време кад и Путин студирао у Санкт Петербургу.

Председник Лаоса захвалио је Путину на томе што је нашао време за састанак са њим, иако зна да је распоред руског председника густ. Поручио је и да народ Лаоса зна за пријатељски однос руског председника према њему, па председнику рекао: "Владимире Владимировичу прво бих хтео да чујем Ваше мишљење о свему".

Путин се састао и са премијером Пакистана су пријатељски, у центру пажње је регионална безбедност, изјавио је председник Русије Владимир Путин током разговора са премијером Пакистана, али и председником Узбекистана Шавкатом Мирзијојевим.

Видео се Путин и са српским председником Александром Вучићем, додуше, како је лидер Србије рекао, није то био билатерални сусрет, већ кратак разговор.

Сутра је, међутим, нови дан и сигурно је још много нових сусрета пред шефом Руске Федерације, који ће још једном доказати како Руси "пате због изолације", што је једном шаљиво прокоментарисао и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

У међувремену, сигурно је да Запад много више пати због јаловости покушаја да Русију одвоји од остатка планете, чије су две трећине држава одбиле да усвоје антируске санкције и недвосмислено показале да не желе да од Москве праве непријатеља.

image