Русија

Све је у реду, само "патимо" због изолације: Како је Запад Русију "изопштио" од света

Руски Министар спољних послова нашалио се о покушајима Запада да изолује Кремљ, па се током боравка у Њујорку састао са двадесетак страних представника
Све је у реду, само "патимо" због изолације: Како је Запад Русију "изопштио" од света© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Резултати пропагандног рата који Запад води против Русије не би ли је гурнуо у изолацију и од једне од највећих цивилизација направио "парију", односно изопштеника из међународних односа – постали су потпуно очигледни током заседања Уједињених Нација у Украјини.

Русија је толико "изопштена" од света да се на то "пожалио" чак и министар спољних послова Сергеј Лавров који је, иначе, у три дана боравка у Њујорку био толико одбачен од света да је имао састанке са двадесетак делегација земаља из различитих делова планете.

"Све је у реду, само 'патимо' због изолације", у шали је одговорио Лавров на питање "како сте" на почетку састанка са генералним секретаром Лиге арапских држава.

Јер, изолација у коју је Русија гурнута је таква да Лавров ових дана није знао куд ће пре. У претрпаном распореду руског министра спољних послова нашло се места за састанак са колегама из Јордана, разговор са представником Хондураса, шефом ИАЕА Рафаелом Гросијем, сусрет са делегацијом Кубе, Бразила…

"Састанак са министром спољних послова Боливарске републике Венецуеле протекао је у традиционално пријатељској атмосфери, потврђена је подударност приступа Русије и Венецуеле актуелним светским проблемима и изнети су планови за продубљивање спољнополитичке координације, посебно у оквиру Групе пријатеља за одбрану Повеље УН. Министри су констатовали динамичан развој билатералних односа у складу са стратешким партнерством, договорили кораке за њихово свеобухватно јачање са акцентом на продубљивање политичког дијалога, изградњу трговинских, инвестиционих, научних и техничких веза, ширење културне и хуманитарне размене и унапређење правног оквира", известило је руско министарство спољних послова након састанка са венецуеланским званичником.

Рекоше, јачање односа? Па, како то? Зар није Запад тражио да Русију сви одбаце?

Но, жељама Запада да прекину сарадњу с Кремљом нису се повиновали ни председавајући Управног савета Јемена, као ни министар спољних послова Арапске Републике Египат Самех Шукри.

"Размотрена су питања даљег развоја традиционално пријатељских руско-египатских односа. Потврђен је обострани интерес за проширење вишестране билатералне сарадње у складу са међудржавним споразумом о свеобухватном партнерству и стратешкој сарадњи, који је потписан у Сочију у октобру 2018. године", саопштило је руско министарство након састанка са Шукријем.

Лавровљев претрпани распоред показао је да је Русија "успешно" изолована и када је реч о Буркини Фасо, Пакистану, Тајланду па и Саудијској Арабији, иначе традиционалном партнеру перјанице антируског санкционисања – Америци. Како изгледа та "изолација" сведочи управо то што је на сваком од ових састанака тема била чвршћа билатерална сарадња у различитим областима.

Док западноафричке земље ових дана окрећу леђа бившим колонијалним господарима из Западне Европе, унапређују односе са Русима. Тако је Лавров, током боравка у Њујорку, одржао и успешан састанак са колегом из Малија. Причало се о јачању традиционалних односа две државе, али и о ситуацији у региону Сахара-Сахел, између осталог и недавним догађајима у Нигеру.

Сличне теме биле су у фокусу и током сусрета са представницима Арапске лиге, где се причало о заједничкој акцији у решавању кризних ситуација на Блиском истоку и северној Африци и јачања безбедности и стабилности у региону. Потврђени су и планови да се одржи раније договорена шеста министарска седница Руско-арапског форума сарадње.

Да је Русија партнер од поверења у кризним периодима показао је и Судан. Тамошњи председавајући Врховног (сувереног) савета Републике са Лавровом је, између осталог, причао о сукобима између јединица регуларне војске и Снага за брзо реаговање.

Колико је Русија изолована показује и то што је увек радо виђен члан у најзначајнијим међународним организацијама.

На пример, ова држава је стална чланица Савета безбедности Уједињених нација, а на састанку са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом, сазнало се на које све начине Запад покушава да "обузда" Москву и пресече њене везе са светом.

"Министар је скренуо пажњу генералног секретара на континуирано кршење обавеза САД према Споразуму о седишту УН из 1947. константним одбијањем да издају визе дипломатама из Русије и низа других земаља за учешће у догађајима УН", саопштило је Лавровљево министарство.

Јасно је да Американци не желе да виде руске представнике на значајним скуповима, али је исто тако јасно да планета све мање хаје за жеље Вашингтона.

Организација БРИКС, која је недавно примила шест нових чланица озбиљно прети да угрози хегемонију Запада, а Русија је међу њеним предводницима. У Њујорку је, тако, на маргинама заседања УН, одржан и састанак ове међународне групације.

"Све више држава у Азији, Африци, Латинској Америци јача своје економске позиције, показујући жељу и спремност да бране суверене националне интересе и утичу на глобалне процесе. Видимо како се убрзава неповратно успостављање праведнијег, полицентричног светског поретка. Једнополарни светски поредак постаје прошлост. Уверен сам да ће се у садашњим условима улога БРИКС-а у решавању глобалних проблема само повећавати. Штавише, наше удружење остаје пример истинске једнаке и недискриминаторне мултиполарности за светску заједницу", поручио је Лавров на том скупу.

Све је значајнији и ШОС, односно Шангајска организација за сарадњу, а Русија је и ту незаобилазна.

На састанку ове групе, коме је такође присуствовао руски министар, потврђено је да чланице имају подударан став о заједничкој борби против безбедносних изазова и претњи, у интересу обезбеђења стабилности и одрживог развоја у региону ШОС. План је, како кажу, да се повећа сарадња ШОС и УН, као и других мултилатералних удружења, али и да саме земље чланице развију тешња партнерства.

Лавров је у Њујорку учествовао и на састанку министара спољних послова земаља учесница Конференције о интеракцији, али и на састанку шефова спољних послова држава чланица ОДКБ.

Све у духу западне жеље да Москву остави без пријатеља.

Покушаји Запада да Русију избрише из геополитичке слике најутицајнијих земаља света, показали су се засад искључиво контрапродуктивним.

Не само да две трећине света није ни увело антируске санцкије, већ је Америка успела да изазивањем кризе Русију додатно зближи са другим својим стратешким непријатељем - Кином. Јача утицај Русије и у Африци, па је тако Кремљ крајем јула био домаћин форума за изградњу дубљих односа са афричким државама, од којих је 48 послало делегације на догађај, одбацујући притисак са Запада.

"Наставићемо да изолујемо Русију на међународној сцени, као и да уводимо рестриктивне мере против руске привреде. Ми смо спремни да појачамо притисак, као и да уведемо санкције трећим државама које војно помажу Русију – Ирану и Белорусији", претио је недавно шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Запад је доживео потпуни фијаско у својим покушајима да изолује Русију, указао је недавно и сам Лавров.

"Државе светске већине, у којима живи око 85 одсто светске популације, не желе да 'ваде кестење из ватре' за некадашње колонијалне матичне земље", истакао је руски министар.

Без обзира на све притиске, међутим, јасно је да свет није расположен да окрене леђа једној од највећих сила на планети. Покушај Запада да убије руски утицај, засад је само – пуцањ у ногу. Русија је изолована од света - само у Лавровљевим доскочицама.

image