Русија

Нови закон о руском држављанству: Без лажи о руској војсци и подршке забрањеним НВО

Грађани који имају руско држављанство, а нису рођени у Русији, могу га изгубити уколико буду ширили лажи о војсци и позивали на нарушавање територијалног интегритета
Нови закон о руском  држављанству: Без лажи о руској војсци и подршке забрањеним НВОwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин унео је данас измене у нацрт закона о руском држављанству. Нова правила тицаће се грађана, који су стекли руско држављанство, а који нису рођени у Руској Федерацији. Они ће моћи да изгубе држављанство због ширења лажи о руској војсци, учешћа у забрањеним невладиним организацијама и позивања на кршење територијалног интегритета РФ. 

Овај нацрт закона претходно је био усвојен током првог читања почетком априла ове године, а сада је проширен за још неколико чланова. 

"Држављанство Руске Федерације престаје ... ако је држављанин Руске Федерације који га је током живота стекао ... извршио радње које представљају претњу за безбедност Руске Федерације ... без обзира на то када је то било учињено или када се за то сазнало", наводи се у амандману.

У исто време, Федерална служба безбедности Руске Федерације бавиће се проценом тога да ли је неко починио кривично дело или не. Документ који је стигао у Државну думу Русије даје шира овлашћења председнику да самостално одреди категорије лица која испуњавају услове за добијање држављанства поједностављеним путем.

Првобитни нацрт закона од априла ове године предвиђао је лишавање држављанства у случају тешких кривичних дела против државе, терористичке активности, трговине дрогом и фалсификовања исправа.

Руски председник Владимир Путин потписао је 4. марта закон којим се кажњавају ширење лажи, дискредитација руских оружаних снага и позиви на антируске санкције. Закон је усвојила Државна дума, а раније тог дана одобрио га је Савет Федерације.

Намерно ширење лажних информација о руској војсци, према овом закону, подразумева новчану казну у износу од 700 хиљада (око 11 100 евра) до 1,5 милиона рубаља (приближно 23 880 евра), односно у висини прихода осуђеног за период до 18 месеци. Предвиђена је и казна до три године затвора.

image