Русија

Пушков одговорио Бербоковој: Не желе све чланице Украјину у Европској унији

Улазак Украјине у Европску унију ће поткопати финансијску позицију и јединство уније, а можда чак и постане извор њеног раскола, указује сенатор Руске Федерације
Пушков одговорио Бербоковој: Не желе све чланице Украјину у Европској унијиGetty © Photo by Sean Gallup

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок заборавља да Немачка није сама у Европској унији, и да се састоји од 27 држава, а не сањају све чланице ЕУ о уласку у блок са Украјином, која је у жалосном стању, указује сенатор Алексеј Пушков.

Улазак Украјине у Европску унију ће поткопати финансијску позицију и јединство уније, а можда чак и постане извор њеног раскола, а неће нимало ојачати ЕУ, како тврди Бербокова, наводи сенатор.

Према његовим речима, "самоуверени тон" немачке министарке говори о постојању "моћног крила" у ЕУ, које ће "из идеолошког фанатизма и из политичких разлога" покушати да увуче Украјину у ЕУ.

"Постоје снаге на Западу, на челу са Вашингтоном, које ће циљано радити са европским владајућим круговима, покушавајући да убеде оне који се не слажу да је пријем Украјине од виталног значаја за Запад. Наравно, Европљани ће платити за ово, а не САД", резимирао је Пушков.

Европска комисија је раније препоручила почетак преговора о приступању ЕУ са Украјином и Молдавијом и условила преговарачки оквир испуњавањем неколико услова Кијева и Кишињева. Шефица ЕК Урсула фон дер Лајен изјавила је да стварни тренутак пријема Украјине у Европску унију зависи од реформи и принципа давања чланства "по заслугама".

image