Свет

Орбан: Украјина светлосним годинама удаљена од ЕУ

Мађарски премијерје рекао да ће се са својом владом успротивити разговорима о придружењу Кијева
Орбан: Украјина светлосним годинама удаљена од ЕУ© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Украјина је "светлосним годинама" удаљена од уласка у Европску унију, оцењује мађарски премијер Виктор Орбан.

Он је, на конгресу своје партије Фидес, истакао да ће се он и његова влада успротивити разговорима у ЕУ средином децембра, о томе да ли Кијев треба званично да отпочне преговоре о приступању.

Уз Орбанов вето, Украјина дефинитивно неће имати шансу да се придружи европском блоку земаља, будићи да је за пријем нове земље у чланство, неопходна сагласност свих чланица Уније.

Орбан је, иначе, јуче на партијском конгресу у Будимпешти једанаести пут од 2003. реизабран за председника Фидеса.

Он је рекао да ће један од приоритета његове владе бити да заустави пут Украјине ка ЕУ.

"Наш задатак је да исправимо погрешно обећање, да ће отпочети преговори са Украјином, јер је Кијев сада удаљен светлосним годинама од ЕУ", изјавио је Орбан.

Европска комисија је раније овог месеца предложила почетак приступних разговора са Украјином, истичући да је влада у Кијеву "показала изузетан ниво институционалне снаге, одлучности и способности да функционише".

Орбан наглашава да се преговори не могу почињати са земљом која ратује, а да би чланство Украјине променило систем дистрибуирања средстава земљама чланицама Уније.

"Не могу ни да замислим да мађарски парламент одобри пријем Украјине у Европску унију, првенствено јер је та земља у оружаном сукобу, а друго, чак и њена величина и број становника су сада непознати", изјавио је недавно премијер Мађарске за радио "Кошут".

image