Русија

Шта то чучи иза грма: Почиње лов на "абрамсе"?

Телеграм канали преносе да је на купјанском правцу примећен амерички тенк послат Кијеву, премда званично ови тенкови још увек нису на фронту
Шта то чучи иза грма: Почиње лов на "абрамсе"?Getty © Photo by Ian Hitchcock

Први амерички "абрамс" тенк који је послат Кијеву извирио је иза жбуна на купјанском правцу, ако је веровати руском стручњаку за војни новинарство Борису Рожину и појединим украјинским Телеграм каналима.

"Абрамс извирује из шуме. Кажу да је сликано код Купјанска", написао је на Телеграму и поделио слику америчког тенка чији саборци "челенџери" и "леопарди" нису прошли славно у борби са руским ривалом у Специјалној војној операцији.

Ако је веровати званичним изворима и америчким медијима, "абрамси" су стигли у Украјину, али их још увек нема на фронту и неће их бити до пролећа.

"Мислим да ће Украјинци добро размислити када и где ће их користити", рекао је амерички пуковник Мартин О’Донел средином октобра. "'Абрамс' тенк је паклено оклопно возило, али није сребрни метак. На крају крајева, одлучност Украјине да се пробије је најважнија", додао је. 

Украјина је затражила стотине западних тенкова за своју офанзиву. До средине октобра су примили на десетине, а добар део њих су уништиле руске снаге.

Нису добро прошли ни британски "челенџери" ни немачки "леопарди", иако су и Запад и Украјина много очекивали од њих у дуго најављиваној украјинској контраофанзиви.

У борби са Русима, све им је пало у воду. И сами украјински званичници пред хладне зимске дане почињу да, један по један, признају да им контраофанзива није пошла за руком и полако размишљају о преговарачком столу.

image