Свет

Нова мета за руску артиљерију: Стигло све што је обећано, 31 амерички "абрамс" у Украјини

На Украјинцима је да одлуче како ће их искористити, поручују из Вашингтона
Нова мета за руску артиљерију: Стигло све што је обећано, 31 амерички "абрамс" у УкрајиниGetty © Mark Wilson / Staff

Сви "абрамс" тенкови америчке производње које је Кијеву обећала Бајденова администрација стигли су у Украјину, саопштила је америчка војска.

Пуковник Мартин О’Донел, портпарол америчке војске за Европу и Африку, рекао је за "Глас Америке" да је у Украјину стигао 31 тенк, као и сви Украјинци који су се обучавали на њима, заједно са муницијом и резервним деловима за тенкове.

"Испунили смо свој део договора. Од ове тачке на њима је да одреде када и где ће показати своје способности", рекао је О’Донел.

Војни званичници кажу да би могло потрајати пре него што "абрамси" буду послати на бојно поље, јер Кијев тек треба да одлучи када и где ће их користити.

"Мислим да ће Украјина бити промишљена када и где ће их користити", рекао је О’Донел. "'Абрамс' тенк је паклено оклопно возило, али није сребрни метак. На крају крајева, одлучност Украјине да се пробије је најважнија".

Обећање САД да ће донирати тенкове Кијеву праћено је обећањем европских земаља да ће испоручити тенкове немачке производње "леопард 2", што Берлин није желео да одобри без сличне обавезе Сједињених Држава. Велика Британија је била прва земља која је пристала да пошаље западне тенкове у Украјину, обећавши своје "челенџере".

Украјина је затражила стотине западних тенкова за своју офанзиву. До данас су примили на десетине, а добар део њих су уништиле руске снаге.

image