Свет

Ништа од сребрног метка за контраофанзиву, Украјинцима не значе амерички "абрамси": Премало их је

Украјински председник се пожалио да немају довољно тенкова за пропалу контраофанзиву, и да 31 возило није довољно на бојном пољу
Ништа од сребрног метка за контраофанзиву, Украјинцима не значе амерички "абрамси": Премало их јеGetty © Scott Barbour / Stringer

Тенкови "М1А1 абрамс" које су САД доставиле Украјини једва да су направили разлику на бојном пољу, рекао је председник Владимир Зеленски новинарима неколико афричких земаља.

Зеленски је објаснио да је серија од 31 возила, која су у потпуности испоручена до средине октобра, сувише мала. "За сада, тешко да могу да кажем да играју посебно важну улогу на бојном пољу. Премало их је", рекао је Зеленски.

Примедбе украјинског председника су у складу са оним што је пуковник Мартин О’Донел, портпарол америчке војске за Европу и Африку, рекао медијима приликом предаје тенкова Кијеву. "Абрамс је ђаволски добро оклопно возило, али није сребрни метак".

У јануару су САД пристале да испоруче Украјини довољно тенкова "абрамс" за наоружавање једног батаљона. Испорука је почела у септембру, а завршена је месец дана касније. Претходно се Пентагон противио слању тенкова, рекавши да су "абрамси" превише тешки и скупи да би били од велике користи Кијеву.

Украјински војници описали су опсег оружја које су Кијеву послали западни донатори као "зоолошки врт". Западни медији наводе да овако разнолика помоћ изазива Кијеву проблеме са компатибилношћу муниције, поправкама и отежава обуку војника.

Украјинска војска је у свој арсенал укључила разноврсну палету оклопних возила, укључујући француска борбена возила "АМКС-10РЦ", немачке тенкове "леопард", британске тенкове "челенџер 2" и америчке тенкове "абрамс". Очекивало се да ће ове залихе побољшати способности Кијева за пробијање руских одбрамбених линија током лета. Међутим, очекивана контраофанзива није донела жељени успех.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков реаговао је на вест о доласку тенка "абрамс" у Украјину у то време рекавши: "И они ће горети".

image