Свет

Залужни признао: Погрешио сам када сам мислио да можемо да сломимо вољу Руса

Валериј Залужни је прошле године давао потпуно другачије изјаве - био је уверен да његова армија може да победи Русију, подсетио је Скот Ритер
Залужни признао: Погрешио сам када сам мислио да можемо да сломимо вољу Русаwww.globallookpress.com © Yevhen Kotenko/Keystone Press Agency

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни признао је да је погрешио верујући да може да пробије одбрамбена утврђења руске војске у зони Специјалне операције, изјавио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер.

"Залужни је дао интервју за 'Економист', где је говорио о застоју у зони сукоба. Том приликом је рекао нешто занимљиво - да је погрешио мислећи да може да сломи вољу Руса. То им није је успело. Руси су и даље ту, а Украјинци у ћорсокаку", нагласио је Ритер у интервјуу за Jутјуб канал "Дајалог воркс".

Како је приметио бивши амерички обавештајац, Залужни је прошле године давао потпуно другачије изјаве - био је уверен да његова армија може да победи Русију и зато је захтевао 300 тенкова и 500 артиљеријских оруђа.

Оружане снаге Украјине су пет месеци покушавале да изведу контраофанзиву и остваре неки напредак на јужнодоњецком, артјомовском и запорошком правцу, убацивши у борбе јединице које је обучавао НАТО и страну војну технику.

Међутим, како је у октобру истакао председник Русије Владимир Путин, Кијев је од 4. јуна изгубио преко 90 хиљада људи, 557 тенкова и скоро 1.900 оклопних возила, а украјинска контраофанзива је пропала.

image