Русија

Финска прети потпуним затварањем источне границе са Русијом

Премијер финске планира да премести пријем захтева за азил на месту које није источна граница
Финска прети потпуним затварањем источне границе са Русијом© Tanjug/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

Финска је спремна да затвори последњи контролни пункт на граници са Русијом ако се настави неконтролисани прилив избеглица, упозорава премијер Петери Орпо у интервјуу за радио "Суоми"

"Ако буде потребно, Финска ће затворити источну границу, све њене тачке и концентрисати пријем захтева за азил на месту које није источна граница. За азил можете поднети захтев на аеродрому Хелсинки-Вантаа или у лукама, али не и на источној граници", каже шеф финске владе.

Финце забрињава ситуација на граници са Русијом, додаје он и тврди да се тражи решење за овај проблем.

Финске власти су 18. новембра затвориле четири од осам контролних пунктова на четири месеца. Сви "слободни" прелази налазе се у северној Финској, а само на два од њих – Варитиус и Сала – прихватају захтеве за азил. Финска министарка унутрашњих послова Мари Рантанен упозорила је да власти припремају даља ограничења.

Руско Министарство спољних послова изразило је протест због затварања контролног пункта. Како су невели Хелсинки је ову одлуку донео исхитрено, без консултација са Москвом, и тиме прекршио права и интересе десетина хиљада Руса и Финаца.

Изјаве о заоштравању ситуације са мигрантима и оптуживање Москве да "свесно" организује избегличке токове је, како је оценило руско Министарство, провокација и жеља да се односи између држава додатно заоштре.

image