Свет

Финска неће преговарати са Путином о ситуацији на граници

"Није било политичке расправе са Русијом од почетка Специјалне војне операције", казао је фински премијер Петери Орпо
Финска неће преговарати са Путином о ситуацији на границиwww.globallookpress.com © IMAGO/Emmi Korhonen

Финска нема намеру да преговара са Русијом на нивоу државног врха о ситуацији на источној граници, нити намерава да промовише појаву политичких преговора, тврди премијер Петери Орпо, преноси ТВ канал "Иле". 

"Спремни смо да разговарамо на дипломатском нивоу. Није било политичке дискусије са Русијом од почетка Специјалне војне операције", рекао је.

Како је саопштила републичка гранична стража, овлашћени представници финске и руске границе одржавају редовне састанке, али преговори нису довели до решења које би стабилизовало ситуацију на граници.

Финске власти су 18. новембра због погоршања ситуације са миграцијама на граници са Русијом затвориле четири од осам контролних пунктова на четири месеца. Сви "слободни" прелази налазе се у северној Финској, а само на два од њих – Варитиус и Сала – прихватају захтеве за азил. Финска министарка унутрашњих послова Мари Рантанен упозорила је да власти припремају даља ограничења.

Руско Министарство спољних послова изразило је протест због затварања контролног пункта. Како је навело ресор, Хелсинки је ову одлуку донео исхитрено, без консултација са Москвом, и тиме прекршио права и интересе десетина хиљада Руса и Финаца.

Изјаве о заоштравању ситуације са мигрантима и оптуживање Москве да "свесно" организује избегличке токове је, како је оценило руско Министарство, провокација и жеља да се односи између држава додатно заоштре.

image