Русија

Путин награђује хероје: Порушили мит о неуништивости Запада и њиховог оружја

Лидер Русије уочи Дана хероја отаџбине дели Херојима Русије медаље "Златна звезда"
Путин награђује хероје: Порушили мит о неуништивости Запада и њиховог оружја© Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Војници и официри који учествују у Специјалној војној операцији имају дух и карактер који је вековима карактерисао заштитнике отаџбине, поручио је председник Русије Владимир Путин на свечаности поводом Дана хероја државе.

Дуг Русије је да поштује своје хероје и да им њихови подвизи, циљеви и идеали буду потпора за будућност, истиче председник.

"Њих сви подржавамо, цела се држава њима поноси", додаје.

"Част ми је да данас наградим наше војнике", каже Путин и наводи да међу њима има јунака из најразличитијих региона Руске Федерације. "Они су различитих националности, али сви заједно раме уз раме штите заједничку отаџбину", додаје.

Међу њима су и млади људи који су смело и одважно, без обзира на ране, предводили своје јединице, уништавали тенкове и технику, и западну, између осталог, те су тако порушили и мит о њиховој неуништивости, истиче Путин.

Храбри војници на фронту успешно користе савремену технологију, дронове и с ризиком за сопствени живот спасавају рањене другове, додаје председник.

Хероји Русије ће својој деци и унуцима моћи да кажу да су се за њих трудили и да су се борили за њихову будућност, а они ће бити поносни на њих, истиче председник.

Часно служење отаџбини и љубав коју храбри руски војници према њој показују постали су пример и онима који се не налазе на првој линији фронта, истиче председник.

Подвизима руске војске мотивисани су и они који раде у војно-индустријском комплексу, и они који раде у сфери економије, те на тај начин чувају суверенитет земље, и обични грађани који се труде за добробит отаџбине, додаје.

"Хероји не причају много али су рекли шта имају на бојном пољу, њихова дела говоре за њих", закључио је Путин и честитао на заслуженим наградама.

Уочи Дана хероја отаџбине, Владимир Путин је Херојима Русије уручио медаље "Златна звезда".

На догађај у дворцу у Кремљу је позвано више од 200 војника и цивила који су показали посебну храброст и херојство. Са њима су данас и Хероји Совјетског Савеза, Хероји Руске Федерације, носиоци Ордена Светог Ђорђа, као и одликовани са три и више Ордена за храброст.

image