Русија

Више од пола милиона потписа за подршку Путиновој кандидатури

Прву серију потписа подршке номинацији актуелног шефа државе за нови председнички мандат данас су из Подмосковске области у Путинов изборни штаб донели активисти, преносе "РИА Новости"
Више од пола милиона потписа за подршку Путиновој кандидатури© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Више од пола милиона потписа за подршку номинацији садашњег председника Владимира Путина за председничке изборе у марту 2024. године прикупљено је широм Русије, саопштила је прес-служба Путиновог предизборног штаба.

Прву серију потписа подршке номинацији актуелног шефа државе за нови председнички мандат данас су из Подмосковске области у Путинов изборни штаб донели активисти, преносе "РИА Новости".

Према закону, независни кандидат мора да прикупи најмање 300.000 потписа подршке, а из сваке административне јединице Руске Федерације мора да добије писану подршку најмање 7,5 хиљада људи који живе у тој области.

Потписи морају бити достављени Централној изборној комисији до 31. јануара, након чега ће бити оверени и размотрени сви остали документи, а у року од десет дана се доноси одлука да ли ће кандидат бити званично регистрован за изборе или не.

Група бирача који подржавају Путина регистрована је 20. децембра, а актуелни шеф државе је 18. децембра поднео документе ЦИК-у као независни кандидат.

Председнички избори у Русији су заказани за 17. март, а гласање ће трајати три дана, од 15. до 17. марта.

image