Русија

Путин потврдио саговорнику РТ Балкан: Кандидоваћу се за председника Русије (ВИДЕО)

Председник Руске Федерације потврдио је учешће на изборима следеће године добитнику државне награде за херојство у Специјалној војној операцији у Украјини, Артјому Жоги
Путин потврдио саговорнику РТ Балкан: Кандидоваћу се за председника Русије (ВИДЕО)© Сергей Гунеев/РИА Новости

Руски председник Владимир Путин је потврдио Артјому Жоги да ће се кандидовати на предстојећим председничким изборима.

"Председник Русије је у разговору са једним од добитника државне награде за херојство у Специјалној војној операцији у Украјини, Артјомом Жогом рекао да намерава да се кандидује за нови председнички мандат", наводе "РИА Новости".

Реагујући на Путинову одлуку, Жога је истакао да је онима који су награђени највишом државном наградом веома драго што је председник чуо њихов захтев за кандидатуру, јер га "подржава цела Русија".

"У име становника уједињених територија Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области, свих војника, мојих пријатеља и познаника, замолили смо Владимира Путина да учествује на председничким изборима Руске Федерације", казао је Жога.

Руски председник је одговорио да су времена другачија и тешка, али да ће у овом у тренутку бити са народом и кандидовати се на изборима.

"Хвала вам. Нећу да кријем. У разним моментима сам имао различита размишљања о том питању. Али у праву сте, време је да одлучим. Кандидоваћу се на место председника Руске Федерације", навео је Путин.

Наиме, Горњи дом руског парламента је одредио 17. март 2024. као званични датум за следеће председничке изборе. Одлука је донета на данашњој седници и ступа на снагу од дана јавног објављивања.

Артјом Жога, командант легендарне јединице Спарта и председник Народног већа Доњецке Народне Републике, дао је интервју за РТ Балкан, у којем је говорио о најжешћим борбама које су водиле 2014.  у Донбасу, тачније, на линији која пресеца Доњецки аеродром.

image