Русија

Како Руси бирају мете: На нишану војни објекти и нацистички музеји

Руска војска извела је још један талас удара на украјинске војне објекте, као одговор на недавне терористичке нападе на Доњецк и Белгород
Како Руси бирају мете: На нишану војни објекти и нацистички музеји© Chris McGrath/Getty Images

Руско Министарство одбране саопштило је данас да су руске оружане снаге "извеле групни удар прецизним оружјем великог домета и беспилотним летелицама на предузећа војноиндустријског комплекса Украјине".

"Руске снаге извеле су нападе на објекте војноиндустријског комплекса Украјине, који су производили беспилотне летелице и ракете и вршиле ремонт војне технике у Кијеву и његовом предграђу. Мисија је испуњена, циљеви су погођени", саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков на брифингу.

Руски званичници су навели да је бараж посебно био усмерен на објекте у Кијеву и његовим предграђима у којим су се производиле ракете и дронови, као и оне у којим је поправљано наоружање и друга војна опрема.

Други удари били су усмерени на складишта ракета, муниције и авионског наоружања које су Кијеву испоручиле западне земље.

"Руски удар" уништио музеј нацистима из Другог светског рата 

Две локације повезане са нацистима из Другог светског рата оштећене су у граду Лавову током ноћи 1. јануара приликом напада руских дронова, саопштио је градоначелник тог града Андреј Садовиј.

Наиме, велика експлозија уништила је кућу-музеј посвећену Роману Шухевичу, вођи Организације украјинских националиста, који је учествовао у терористичким активностима и убиствима када је Лавов био део Пољске током међуратних година.

На снимцима које је Садовиј поделио на мрежи види се да је музеј у потпуности уништен, а да су на том месту остала само спомен плоча и оштећена статуа Шухевича.

Раније током дана, украјински званичници и медији известили су о масовном ракетном нападу на Кијев и Харков, град недалеко од руске границе, тврдећи да има много жртава. 

Нови удари ракетама и дроновима уследили су након што је Украјина прошле недеље напала руски погранични град Белгород, убивши 25 људи, укључујући неколико деце, док је више од 100 повређено.

image