Свет

Захарова: Русија тражи седницу СБ УН због терористичког напада на Белгород, иза свега стоји Лондон

Седница Савета безбедности УН поводом гранатирања Белгорода биће одржана у поноћ по московском времену, то јест 22 часа по средњоевропском времену.
Захарова: Русија тражи седницу СБ УН због терористичког напада на Белгород, иза свега стоји Лондон© Tanjug/Russia Emergency Situations Ministry telegram channel via AP)

Русија је тражила седницу Савета безбедности Уједињених нација због украјинског терористичког напада на Белгород, саопштила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Иза терористичког напада на Белгород стоји Велика Британија, која у сарадњи са Сједињеним Америчким Државама подстиче кијевски режим на терористичке акције, схватајући да је контраофанзива Кијева пропала. Лондон је, како су недавно рекли украјински званичници, забранио кијевском режиму да преговара са руском страном инсистирајући на победи на фронту", рекла је Захарова за Спутњик.

Како је додала, одговорност за напад сносе земље које испоручују оружје Кијеву, који касетном муницијом гађа цивиле.

"Имајући у виду да нема ни минималне шансе да се јадан положај Украјинаца на фронту побољша, Англосаксонци су прешли на тактику терористичких напада против цивила", казала је Захарова.

ТАСС јавља да ће седница Савета безбедности УН поводом гранатирања Белгорода бити одржана у поноћ по московском времену, то јест 22 часа по средњоевропском времену.

Да је Русија тражила хитан састанак СБ УН потврдио је и први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

"Затражили смо седницу СБ УН о Белгороду данас у 15.00 сати по њујоршком времену. Такође смо захтевали да стални представник Чешке буде присутан да каже како се залихе оружја из његове земље користе за убијање цивила", написао је Пољански на Телеграму, пренео је ТАСС.

image