Русија

МСП Русије: Са Кином смо један фронт на међународној сцени

Москва и Пекинг имају врло тесну сарадњу на међународним платформама у сфери информационе безбедности, док је са САД сајбер сарадња замрзнута још 2016.
МСП Русије: Са Кином смо један фронт на међународној сцени© Envato.elements.com

Кина није само најважнији партнер у области међународне информационе безбедности, већ и наш главни истомишљеник, будући да су приступи наших земаља изузетно блиски, рекао је Артур Љукманов, специјални представник председника Русије за међународну сарадњу у области информационе безбедности и директор одељења за међународну информациону безбедност МСП-а Русије.

"То показује и заједничка изјава лидера наших земаља, која је усвојена у марту 2023. У документу се наглашава да Русија и Кина на врх приоритета стављају свој суверенитет, укључујући и онај у дигиталној сфери", рекао је Љукманов за "РИА Новости".

Важно је што приликом разговора о информационој безбедности на међународним платформама Русија и Кина иступају као јединствен фронт. Делегације се традиционално подржавају у Уједињеним нацијама, а Москва је у "редовном контакту са представницима Пекинга и по линији БРИКС-а, ШОС-а, Г20, АСЕАН-а" и тако даље, додаје руски званичник и закључује:

"Тако тесна сарадња помаже нам да говоримо на једном језику."

"Узајамно корисна сарадња са Пекингом ће се само ширити и продубљивати. Око Москве и Пекинга окупиће се све више и више држава у развоју", поручује Љукманов.

За разлику од сарадње са Кином, сарадња са Вашингтоном у сајбер области замрзнута је још 2016, након што је тадашњи кабинет бившег председника САД Барака Обаме иступио у јавност са митом да се Москва умешала у америчке председничке изборе.

Нема сумње да је крајње тешко изградити глобални систем међународне информационе безбедности без кључних играча попут Сједињених Држава, поручује Љукманов.

Вашингтон ће пре или касније схватити да је немогуће ојачати сопствену информациону безбедност без широке међународне сарадње, укључујући и ону са Русијом, закључио је он.

image
VV inauguration
banner