Русија

Како је Феђа зарадио орден за храброст: Рањени дечак који је спасао другарице

Десетогодишњи Фјодор и још две девојчице возили су се у школу у једном од аутомобила на које је пуцано у Брјанској области приликом упада терориста из Украјине, а рањени дечак је успео да побегне и другарице да одведе у заклон
Како је Феђа зарадио орден за храброст: Рањени дечак који је спасао другарице© bryanskobl.ru

Школарац Фјодор Симоњенко који је, без обзира на сопствене ране, спасао две девојчице приликом напада украјинских диверзаната у Брјанксој области добиће орден за храброст указом који је потписао председник Русије Владимир Путин.

"За храброст и несебичну смелост коју је показао у вршењу грађанске дужности, доделити орден `За храброст` Фјодору Виталијевичу Симоњенку, ученику Новоропске школе Климовског округа у Брјанској области", наводи се у документу.

Почетком марта на територију Брјанксе области је са територије Украјине продрла диверзантско-извиђачка група, која је пуцала на два аутомобила, чији су возачи погинули.

Десетогодишњи Фјодор и још две девојчице возили су се у школу у једном од аутомобила. Дечак је задобио прострелну рану, али је упркос томе успео да одведе девојчице у заклон.

Дечак је оперисан, а лекари су успели да изваде метак који је ушао у простор између грудног зида и плућа. Федор је провео око две недеље у болници, средином марта је отпуштен.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да се у Брјанску одиграо терористички напад.

"Отворили су ватру видећи да су у возилу деца. Овај злочин чине неонацисти и њихови господари. Сигуран сам да ће ти исти господари брзо заборавити данашњи злочин. Али опет понављам: неће успети – ми ћемо их згромити", рекао је Путин током обраћања учесницима образовног програма "Школа наставника".

Како је спасао девојчице

"Схватио сам да је боље да не стојимо у месту. У том тренутку све се дешавало нагло, нисам одмах схватио шта се дешава. Пало ми је на памет да се кроз шуму може отићи до другог села", рекао је Феђа за руску редакцију РТ док је био на болничком лечењу.

Према његовим речима, ватра је отворена док су се кола кретала, али возач је стао, отворио задња врата и викнуо деци да беже иза оближњих кућа.

Након тога, дечак је извукао две девојчице из аутомобила и почели су да беже. Према његовим речима, било је страшно јер је знао да могу да их убију.

Није одмах схватио да је рањен, видео је крв тек кад су дошли до суседног села и када је скинуо мајицу и приметио рупу у њој.

На питање да ли себе сматра херојем, Феђа је одговорио: "Не знам".

image