Русија

Руска Дума пита парламент Француске: Знате ли да вам војници, као плаћеници, гину у Украјини?

С обзиром да је у Француској плаћеничка активност забрањена законом, намеће се питање Паризу да ли неко, свесно, кршећи закон, шаље војнике да се боре на страни кијевског режима
Руска Дума пита парламент Француске: Знате ли да вам војници, као плаћеници, гину у Украјини?www.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Руска дума планира да пошаље допис парламенту у Паризу и званично упита да ли посланици знају да се француски плаћеници боре на страни Украјине. Тај допис ће уследити након што је руска војска у зони Специјалне војне операције у Харкову ликвидирала француске војнике који су се борили на страни Украјине, иако је у Француској плаћеничка активност забрањена законом.

Елиминисано је више од 60 плаћеника који су се борили на страни Оружаних снага Украјине, а испоставило се да се ради о француским држављанима, навео је председник руске Думе Вјачеслав Володин на Телеграму

"Важно нам је да знамо да ли су у парламенту Француске свесни да неко, кршећи закон, шаље војнике да се боре у Украјини", истакао је Володин.

Постоје различите етапе у историји руско-француских односа, навео је он и подсетио да су се у једном периоду "наше деде и прадеде заједно борили против фашизма".

"Али данас, како се испоставило, француски плаћеници гину за нацистички режим у Украјини. Да ли француски грађани и посланици, који заступају њихове интересе, знају за ово?", нагласио је.

На следећем пленарном заседању Државна дума ће размотрити апел француском парламенту са наведеним питањима, а из истог разлога јуче је амбасадор Француске у Москви позван у Министарство спољних послова Русије.

image