Русија

Медведев поручио Америци: Вратите нам Аљаску, или је рат неизбежан

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације иронично је прокоментарисао изјаву портпарола Стејт департмента Веданта Патела да Русија неће вратити Аљаску
Медведев поручио Америци: Вратите нам Аљаску, или је рат неизбежанwww.globallookpress.com © 徐金泉/Xinhua

Након што је Вашингтон одбио да врати Аљаску, рат између Сједињених Држава и Руске Федерације је неизбежан, поручио је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев, коментаришући изјаву представника Стејт департмента да Русија неће вратити Аљаску.

"Према речима представника Стејт департмента, Русија неће добити назад Аљаску коју је продала Америци у 19. веку. То је то онда. А ми смо очекивали да је питање дана када ће поново постати наша. Сада је рат неизбежан", написао је Медведев на Иксу.

Претходно је заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател изјавио да "председник Русије Владимир Путин неће добити назад Аљаску", одговарајући на питање једног од новинара који тврди да је Путин наводно потписао указ у којем се наводи да је продаја Аљаске "незаконита".

Међутим, на порталу где се објављују правни акти, такав документ не постоји.

Питање је вероватно било инспирисано указом председника Русије о издвајању средстава за правну заштиту стране непокретне имовине Русије, бивше Руске империје и СССР у иностранству.

Полуострво је у контексту "враћања" спомињала и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. На питање новинара Си-Ен-Ена да ли речи Путина да Русија као у време Петра Великог враћа територије представљају кршење међународног права, Захарова је шаљиво одговорила да разуме зашто се амерички новинар толико брине – "вероватно због Аљаске".

image