Русија

Путин са председником Чада: Пратимо ситуацију у вашој земљи

Русија и Република Чад негују односе већ 60 година, а сарадња се последњих година додатно развија, истакао је руски лидер на састанку са тренутним лидером Републике Чад у Москви

Русија пажљиво прати ситуацију у Републици Чад и била је забринута због недавних догађаја у вези са борбом против тероризма када је страдао бивши председник, отац актуелног председника Идрис Деби Итно. Примите моје искрено саучешће, изјавио је председник Владимир Путин на састанку са Махматом Идрисом Дебијем, сином убијеног председника Чада који ће водити државу до следећих избора.

"Драго нам је да сте успели да спроведете референдум у складу са Уставом и надамо се да ће и предстојећи избори проћи успешно. Драго нам је да смирујете ситуацију у држави", истакао је Путин на састанку.

Русија и Република Чад негују односе већ 60 година, а сарадња се последњих година додатно развија, истакао је Путин. У прилог томе иде и сарадња на нивоу министарстава спољних послова и на парламентарном нивоу, а и учешће Чада на прошлогодишњем Самиту Русија-Африка у Санкт-Петербургу.

У припреми је и велики број докумената који ће допринети јачању односа Русије и Чада, додао је руски председник.

"Руско-чадске односе краси и сарадња у друштвеној области, а број студената који долазе из Чада на студије у Русију двоструко је виши", нагласио је Путин и додао да ће се тај број двоструко повећати, с обзиром на интересовање омладине из Чада.

Претходно је председник Чада положио венац на Гроб Незнаног војника у Александровској башти.

Након уводног дела састанка, следи састанак у ширем кругу са делегацијама, а након тога радни ручак где ће се детаљније говорити о питањима билатералне сарадње и међународним темама, рекао је Путин.

image