Русија

Москва: Кијев је добро знао за хуманитарну мисију Ил-76, а зна ли Запад коме даје оружје и новац?

Кукавичко ћутање као одговор на напад кијевског режима на руски авион са украјинским војницима је исто што и саучесништво у његовим крвавим делима, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Москва: Кијев је добро знао за хуманитарну мисију Ил-76, а зна ли Запад коме даје оружје и новац?www.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

У Кијеву су добро знали за лет руског војног транспортног авиона Ил-76, који је обављао хуманитарну мисију, али су ипак издали наређење за његово уништење, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

Намерно извршени напад на авион Ил-76 руске војно-транспортне авијације 24. јануара је још један "гнусни злочин хунте Владимира Зеленског", оценила је Захарова.

"Авион је погођен противваздухопловним пројектилима испаљеним са украјинске стране из области Харков. У авиону је било шест чланова посаде, три руска официра у пратњи и 65 припадника украјинских оружаних снага који су превожени на унапред договорену размену. Сви су погинули", подсетила је.

Ништа мање цинична није била реакција Кијева, најпре су се радовали и обавестили своје грађане о успеху, али онда су почели све да поричу и да пребацују кривицу за оно што се догодило на Русију, указала је.

Кијев оваквим злоделима покушава да очува интересовање светске заједнице за украјинску кризу и да подстакне спонзоре да наставе и повећају обим финансијске помоћи и испоруке оружја, оценила је.

Русија најоштрије осуђује варварске злочине украјинског председника Владимира Зеленског попут овог и позива све одговорне владе и међународне структуре да не стоје по страни и осуде ове бруталне терористичке нападе.

Осуђује и оне без чије финансијске помоћи се злочин попут јучерашњег не би десио, нагласила је Захарова.

"Одвојено, апелујемо на кијевске луткаре из 'цивилизованих демократија' – кукавичко ћутање као одговор на нападе ваших марионета је исто што и саучесништво у њиховим крвавим делима", поручила је.

Питање је ко шта контролише у Кијеву, али не за оне у Кијеву, већ за оне који су формирали кијевски режим и који га и данас снабдевају оружјем, додала је.

"Питамо Вашингтон, Лонодн, Брисел, Париз, Берлин и све који се свакодневно надвикују хвалећи се подршци коју пружају 'младој уркајинској демократији' – знате ли у чије руке шаљете новац и оружје, укључујући и оно са осиромашеним уранијумом, и да ли сте свесни да их већ контролишете", поручила је портпаролка руског Министарства.

image
VV inauguration
banner