Русија

Руско МО открило лажи украјинског обавештајца поводом обарања авиона

Портпарол Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине рекао је да је у обореном руском војно-транспортном авиону требало да се нађу "високи руски званичници из војних и политичких кругова", што је оштро демантовано
Руско МО открило лажи украјинског обавештајца поводом обарања авионаwww.globallookpress.com © vk.com/newsbelgorod

Руско Министарство одбране наводи да је изјава портпарола Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Андреја Јусова о томе да су у срушеном авиону Ил-76 требало да буду високи руски званичници лажна.

Јусов је, у покушају да одговори на оптужбе руске стране да је "нацистички режим у Кијеву" противваздушним ракетама оборио руски војно-транспортног авион Ил-76 услед чега је погинуло 65 украјинских заробљеника, изјавио да је у том авиону требало да се налази неколико ВИП особа из војно-политичког руководства Русије.

"Међутим, у последњем тренутку им је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) наредила да се не укрцавају и не користе друге видове транспорта", рекао је Јусов у разговору за "Радио Слобода".

За разлику од Русије која је поводом овог случаја предложила састанак Савета безбедности УН, покренула истрагу и припремила апел америчком Конгресу и Бундестагу, украјинска страна је саопштила само да још увек нема све информације.

Покушавајући да оправда ћутање, представник Главне обавештајне управе определио се за пропаганду и претпоставку да је Ил-76 могао да превози и "ракете за комплекс С-300" и људе.

У авиону није требало да се налазе затвореници, нагласио је и одбио да коментарише списак украјинских војника које је тог дана чекала размена.

Сугерисао је да је Русија сама могла да обори Ил-76, јер га је "заменила са украјинским извиђачким дроном". 

Руско Министарство одбране је нагласило да је Кијев знао за превоз украјинских војника и за предстојећу размену, која је требало да се одржи касније у среду на граници Белгородске и Сумске области.

"Напад на авион је био намерна и свесна акција. Владарима из Кијева није битан људски живот. Они гледају на људе као на материјал за трошење. Јасно је да злочиначки режим Зеленског представља реалну претњу не само по Русију, већ и поУкрајину, њене обичне грађане – цео свет. Док се налази у агонији, способан је за најмонструозније злочине," наводи се у саопштењу МСП-а Русије.

image