Русија

Додик за РТ: Русија води праву политику

Москва води праву спољну политику, покушавајући да заштити своје интересе, поручио је председник Републике Српске. Истовремено, Запад, предвођен САД, врши невиђени притисак на Републику Српску, суштински кршећи Дејтонски споразум
Додик за РТ: Русија води праву политику© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA, fotografija niske rezolucije/ nr

Велики изазови са којима су се суочиле Република Српска и Руска Федерација не само да их нису уздрмали, већ су и учврстили њихово партнерство и пријатељство, оценио је председник Милорад Додик у интервјуу за руску редакцију РТ.

Билатерални односи Републике Српске и Руске Федерације су одличним стабилни, пуни међусобног поштовања и јаки, додао је.

"Русији је било веома тешко да брани интересе наше стране у оквиру међународних форума, а сада је дошло време да покажемо своју приврженост партнерству. И поред тога што је Запад, злоупотребљавајући своју несумњиву политичку моћ, а понекад и грубу силу, покушавао да натера све земље да осуде Русију и уведу јој санкције, ми смо, у име Републике Српске, рекли да се то неће десити и нисмо дозволили да се Босна и Херцеговина придружи ограничењима", рекао је Додик.

Власти Српске сматрају да Москва води исправну политику и да је, бранећи свој суверенитет, имала право да процени претње које постоје.

Москва је, према његовим речима, имала све разлоге да заштити огроман број Руса који живе у Украјини и којима су кијевске власти одузеле право на руски језик, ако се узме у обзир да су САД и Велика Британија дале себи за право да потпуно потчине Украјину, чинећи је одскочном даском за напад на Русију, нагласио је Додик.

Пожелео је срећу руском председнику Владимиру Путину на предстојећим председничким изборима у РФ и навео да је он прави вођа.

"Слушао сам његов говор у Минхену на безбедносној конференцији 2007. године и све што се дешавало последњих година, он је тада предвидео од речи до речи", нагласио је. Међутим, Запад се понашао арогантно и игнорисао све, укључујући и Русију, која никада није била земља коју треба игнорисати, додао је Додик.

Састанак са високим представницима руске владе

Додик истиче да му је част што ће учествовати на Безбедносном форуму и у јуну у оквиру Санктпетербуршког економског форума (СПИЕФ) где је био и прошле године.

"Очекујем да ће земље које сматрају да се слобода не може постићи доминацијом једног центра у свету изразити своју приврженост идејама међусобног поштовања, немешања у унутрашњу политику, међудржавну сарадњу, укључујући и економску сферу", нагласио је.

Додик истиче да се нада да ће на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу имати прилику да се сусретне са високим представницима руске владе, укључујући и министра спољних послова Сергеја Лаврова. "Увек ми је драго да га видим, а од њега се може много научити. Он је најискуснији министар спољних послова на свету", истакао је.

Русија од Украјине није захтевала ништа осим неутралности и поштовања права свих људи који тамо живе, нагласио је Додик истичући да је то апсолутно легитиман захтев.

Ненормално је што су Британци, Немци и Американци у Кијеву формирали режим који им је био потребан.

"Цео Запад се, користећи Украјину, умешао у рат против Русије, Москва би требало да редефинише циљеве Специјалне војне операције тако да они потпуно промене позицију Русије у свету. Касније ћете се и сами уверити да ће то помоћи не само Русији, већ и целом свету, који је толико жељан ових промена", нагласио је Додик.

"Неминовно долазимо у контакт са западним светом и издржали смо њихове невероватно окрутне санкције. Два пута смо издржали агресију НАТО-а, демонизацију са њихове стране. Схватили смо да можда главна мета нисмо ми, већ, како је касније постало јасно, Руска Федерација и њени ресурси", оценио је Додик.

Глобална позиција Русије и Кине, као и читавог БРИКС-а, сугерише да постоји значајан део света који је већ делимично ослобођен од западног утицаја, додао је.

"Историја је више пута показала да чим Русију покушају да притисну са свих страна, она се подиже и побеђује. И сада ће Русија само ојачати, између осталог и економски, што се већ дешава. Постала је пета економија у свету, док је Немачка изгубила ову позицију. И нехотице се поставља питање која је сврха Г7 ако Русија није у њој?", нагласио је.

Европа је већ одавно погазила основне вредности за које се залагала, додао је, тврдећи да је Европа првенствено хришћанска заједница, која је запала у културну регресију и промовише оно што је супротно људској природи, истакао је.

"Ако погледате, Европа данас нема ништа. Ни гас, ни нафту, ни природне ресурсе попут угља или ретких метала, које је добијала из Русије и других земаља, обезбеђујући свој технолошки развој. Тамо нема достојних политичких лидера. Сваки дан видимо проблеме у Француској. У Холандији превласти десничарске снаге, у Немачкој је влада пред оставком, у Пољској је озбиљан сукоб између владајуће странке и опозиције", нагласио је.

Могуће је да ће Европа, предвођена САД, на крају изгубити темеље свог постојања, оценио је.

С друге стране расте важна улога БРИКС-а, који је по својим економским ресурсима престигао Г7, има јачу економију, веће приходе, моћнију индустрију, млађу популацију спремну за рад, нагласио је.

ЕУ или БРИКС

Европа се дестабилизовала саму себе и читав наратив о "европском путу" већ изгледа лицемерно, рекао је председник Републике Српске.

"Већина Срба жели у Европу – ону која је постојала раније, када је још било наде да је Европска унија просперитет и да довољно средстава за развој. Међутим, Европа је проћердала свој новац финансирајући Зеленског и Украјину и клизи у све већу кризу", рекао је Додик, наводећи да због тога интересовање за европским путем пада.

Запад, међутим, улаже озбиљне напоре да наметне ове "европске вредности", Република Српска ту ништа не може да уради јер је окружена земљама ЕУ и НАТО-а, додао је.

"Ми смо остали једина оаза – само су Република Српска и Србија отворено изјавиле да не желе у НАТО", нагласио је.

"Званично ћу вам рећи да смо на европском путу и да преговарамо о приступању, али не осећамо никакав ентузијазам око тога", рекао је

Подсетио је на Украјину која је "преко реда" започела свој европски пут и додао да Европљани могу да замишљају да ће се Украјина вратити на своје границе из 2014. године, али једно је сањати, а друго проценити колико је то стварно.

Улазак у БРИКС- земљама доноси додатне бенефиције, оценио је Додик, додајући да би апликацију БиХ за чланство одавно предао, да је могао.

"У БиХ постоји бошњачка структура која је крајње сервилна према САД и делује по њиховим инструкцијама. Дакле, то још није могуће", додао је.

Каква је судбина Дејтонских споразума

Американци најпре говоре да Дејтонски споразуми нису заувек прихваћени, али говоре и да се Дејтон мора поштовати, указао је Додик и истакао да су се у САД одавно одрекле међународног права и покушавају да потчине локалне елите, кријући се иза наводних "правила" која смишљају сваки дан када устану из кревета.

Република Српска је једина која захтева да се поштује свако слово Дејтонског споразума, али Запад управо њу оптужује за непоштовање тог споразума, додао је.

"Шта сада да радимо? Русија се држи истински принципијелне позиције. Али Дејтонске споразуме је Вашингтон већ потпуно уништио. Уведено је много тога што Дејтон није подразумевао", рекао је.

САД овај документ доживљавају као самоуслужну касу –  узимају шта хоће, а што не воле, избацују и намећу своје програме, прецизирао је.

"Пре десет година нико није могао да замисли да би Запад могао да потоне тако ниско. Ко би помислио да ће Велика Британија напустити Европску унију? И зашто она има ово право, а други немају? Источна и Западна Немачка имају право на уједињење, јер је реч о једном народу, али из неког разлога Република Српска и Србија немају исто право. А ако ово кажете наглас, онда сте опасна особа на коју треба да буду усмерене све ракете које Запад има", закључио је.

image