Русија

Израелска амбасадорка да се јави на рапорт: Погрешни кораци на почетку мандата

Изјаве Халперинове да је Холокауст истребљење искључиво јеврејског народа нису у складу са резолуцијом Генералне скупштине УН и не иду у прилог развоју билатералних односа у интересу народа две земље
Израелска амбасадорка да се јави на рапорт: Погрешни кораци на почетку мандатаwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Амбасадорка Израела у Русији Симона Халперин биће позвана у руско Министарство спољних послова због неприхватљивих изјава и извртања историјских чињеница, поручили су из руског Министарства спољних послова.

Руска страна истиче да изјаве амбасадорке да је Холокауст истребљење само јеврејског народа нису у складу са резолуцијом Генералне скупштине УН и да њена потреба да мења "државни календар" Русије увођењем Међународног дана сећања на Холокауст представља мешање у унутрашње ствари.

"Изјаве Халперинове су крајње неуспешан почетак дипломатске мисије, која треба да буде усмерена на развој билатералних односа у интересу народа две земље", истакли су у руском Министарству.

Оно што је посебно разочарало руску страну је што је амбасадорка с непоштовањем говорила о напорима које Русија чини у својим контактима како би помогла у решавању судбине израелских талаца који се налазе у заточеништву Хамаса.

Халперинова је навела да је позиција Русије у вези са сукобом на Блиском истоку "депресивна", јер још увек није признала радикални палестински покрет Хамас као терористички.

Симона Халперин је именована за амбасадорку у Русији у мају 2023. године и почела је да ради у јануару ове године. По доласку у Москву дала је интервју листу "Комерсант", у којем је напоменула да су "представнике Хамаса у Москви прихватају, грле, простиру им црвени тепих", док ће "ускоро бити четири месеца како та група држи људе као таоце".

image