Русија

Шта раде Французи на фронту у Украјини: Француски амбасадор стигао у руско министарство на рапорт

Амбасадор Француске ушао је у граду руског министарства, разговор је у току
Шта раде Французи на фронту у Украјини: Француски амбасадор стигао у руско министарство на рапортwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Француски амбасадор у Москви Пјер Леви дошао је у руско Министарство спољних послова на разговор након што је руска војска у зони Специјалне војне операције у Харкову ликвидирала француске војнике који су се борили на страни Украјине, иако је у Француској плаћеничка активност забрањена законом.

Увече 16. јануара је елиминисано више од 60 плаћеника који су се борили на страни Оружаних снага Украјине, а више од 20 је рањено – испоставило се да се ради о француским држављанима.

То је потврдило руско Министарство одбране и руска дума. Погодак је био толико прецизан и неочекиван да ни Француска јавност није могла да остане по страни. 

Француско Министарство спољних послова се, упркос мноштву доказа о присуству француских војника у редовима Оружаних снага Украјине, одрекло својих сународника, тврдећи да су информације о ликвидацији француских војника у Харкову "груба манипулација" Русије.

У француском Министарству су нагласили да "Француска нема плаћеника ни у Украјини ни било где другде".

Руска дума планира да пошаље допис парламенту у Паризу и званично упита да ли посланици знају да се француски плаћеници боре на страни Украјине. 

image