Русија

Москва о блокади Јутјуб канала руске телевизије: Нова медијска агресија Вашингтона

Такве акције су додатни подстицај за формирање националног дигиталног екосистема, који је потпуно независан од хирова прекоокеанских луткара и отпоран на спољне непријатељске утицаје, поручује портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Москва о блокади Јутјуб канала руске телевизије: Нова медијска агресија Вашингтона© Рамиль Ситдиков / РИА Новости

Јутјуб наставља своју линију бескомпромисног чишћења информационог простора од било каквих клица неслагања. Самовоља и политичка цензура постали су свакодневна норма на тој платформи, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући блокаду неколико десетина канала регионалних огранака Сверуске државне телевизијске и радиодифузне компаније (ВГТРК).

"Узимајући у обзир чињеницу да су главна публика блокираних налога руски држављани, становници поменутих региона Русије, тај корак треба јасно оквалификовати као отворени акт мешања у унутрашње ствари руске државе и покушај утицаја на механизме информисања становништва и формирања јавног мњења", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Она је нагласила да је апсолутно јасно да званични Вашингтон стоји иза таквих репресија једне наводно независне америчке компаније.

"Очигледно је и да су такве мере, које имају за циљ пресецање извора незгодних информација везане за предстојеће председничке изборе у Руској Федерацији у марту, у великој мери изазване све већим захтевом јавности за објективним информацијама у самим Сједињеним Државама. Таква медијска агресија још једном јасно показује прави однос Запада према плурализму мишљења и слободи приступа информацијама", указала је.

Захарова је истакла да би "амерички медијски технолози", међутим, требало да имају на уму да чак и ако тако лоше глуме умереност, спуштајући се до нивоа пећинске политичке цензуре, ипак неће постићи ништа.

"То није ништа друго до манифестација немоћне злобе Вашингтона и њему послушних медијских гиганата. На крају, такве акције су додатни подстицај за формирање националног дигиталног екосистема, који је потпуно независан од хирова прекоокеанских луткара и отпоран на спољне непријатељске утицаје. Конкретно, канали које је Јутјуб блокирао остају доступни на руској платформи Рутјуб", закључила је руска званичница.

Јутјуб блокирао је канале редакција ВГТРК у Тјумену, Брјанску, Белгороду, Републици Саха, Ростову на Дону, Мурманску, Пскову, Вологди, Иванову, Томску, Перму, Санкт Петербургу, Саратову и другим градовима, објављено је на сајтовима филијала те телевизијске компаније. 

Када покушате да отворите канале, појављује се знак: "Ова страница није доступна".

Како преноси РТ, блокирано је најмање 40 регионалних Јутјуб канала ВГТРК-а.

image