Србија и Балкан

РСЕ почео и да рекламира РТ Балкан: "Довољан је један клик да се прекрше санкције"

Амерички медиј ангажовао је и форензички тим не би ли сазнао где све РТ Балкан и Спутњик имају читаоце
РСЕ почео и да рекламира РТ Балкан: "Довољан је један клик да се прекрше санкције"www.globallookpress.com © Jaap Arriens/ZUMAPRESS.com

Радио Слободна Европа прикључио се, изгледа, рекламној кампањи РТ Балкан, па тако својим читаоцима у веома исцрпном тексту објашњава одакле све могу да приступе како нашем порталу, тако и осталим руским медијима. То што се амерички медиј претворио у нашег промотeра, нашу редакцију и не чуди – будући да већ дуже време тамошњи новинари плату зарађују неуморно пишући о нашим активностима и вестима које објављујемо.

За оне који нису знали, наше вести се могу читати чак и у просторијама Европског савета у Бриселу, откривају нам сада колеге из америчке редакције, које су РТ и Спутњик мотивисали да ангажују чак и форензички тим не би ли открили где се све могу пратити наши медији.

На срећу љубитеља слободе изражавања, провером "ај-пи" адреса у двадесет држава чланица ЕУ , "у свакој од њих је могуће без проблема приступити сајтовима ових руских медија".

"Довољан је један клик да се прекрше санкције Европске уније (ЕУ) против Русије", наводи РСЕ, доказујући тако колико су јалови покушаји Запада да ућутка руску страну приче, јер, као што наводе, РТ и Спутњик пласирају своје информације и грађанима Европе, и то на више језика.

Истина је тако доступна не само у ЕУ, већ и шире, на укупно шест језика – француском, немачком, шпанском, арапском, српском, па и енглеском. Американци су додуше закинути за тачну и поуздану информацију – једини домен који је успешно блокиран јесте америчка веб страница портала РТ.

Новинаре РСЕ изгледа посебно радује то што су руски медији активни у Србији, па тако нашим читаоцима, који су можда на одмору у ЕУ, појашњава да је њихов омиљени РТ Балкан и упркос санкцијама на тлу Европске уније од њих удаљен "само један клик".

"На све то, са самог врха власти Русије, од председника државе Владимира Путина, на његовој годишњој конференцији за новинаре 15. децембра у Москви, сугерисано је отварање канцеларије истог медија у Босни и Херцеговини", подсећа РСЕ, који ће отварањем руског медија у РС добити још једну тему којом ће неуморно и непрекидно моћи да се бави, као што се бави и руским медијима у Србији.

Хвала провајдерима!

Радију Слободна Европа, међутим, није јасно како то да су омануле санкције ЕУ.

"Кључ је у мимоилажењу између усвојених мера и њихове имплементације", објашњава им Тинатин Цервцаџе, експерт за санкције ЕУ из Института за отворено друштво.

Санкције су, наиме, усвојене на европском нивоу, али нису свих 27 држава ЕУ одлучиле да цензуришу медије. Свака држава чланица за тако нешто морала би од локалних провајдера да затражи да елиминишу приступ медијима на руском језику.

Најсигурнији начин онемогућавања било ког портала да пласира свој садржај на интернету била би укидање домена, односно адресе конкретног сајта.

"То, међутим, чини се, ниједна чланица ЕУ у две године рата у Украјини није учинила по питању РТ или 'Спутњика', док Европска комисија тако нешто није ни затражила од било које чланице. Спровођење санкција у медијској сфери препуштено је тако на вољу провајдерима. Управо се провајдерима може захвалити што су садржаји два водећа интернационална руска медија доступна у ЕУ, па и у европским институцијама", додаје РСЕ, како би грађани тачно знали коме дугују неометан приступ нецензурисаном информативном садржају.

Да иронија буде још већа, и луксембуршки провајдери су, изгледа, на страни слободе изражавања, па се тако и у самим институцијама ЕУ могу читати наше вести.

Борељ против руских вести

Радио Слободна Европа потрудио се и да сазна шта Европа има против руске стране приче, па су тако сазнали да, у оквиру Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) коју води Жозеп Борељ, постоји пројекат чији је циљ да "повећа свест и разумевање јавности о операцијама дезинформисања Кремља и да помогне грађанима у Европи и шире да развију отпор дигиталним информацијама и манипулацији медијима".

По њиховом разумевању света, РТ и Спутњик су "оружје обмане Кремља".

"Русија свој илегални рат против украјинског народа прати информационим ратом и агресивном ратном пропагандом у светским размерама. Кремаљски режим је трансформисао медије под контролом државе у инструменте манипулације информацијама и информационог рата. Због тога је Европска унија забранила велики број њих, укључујући РТ и Спутник, из медијског простора ЕУ", навео је у изјави за РСЕ Борељов портпарол Петер Стано.

Стано, међутим, није дао конкретне примере "манупулације информацијама" које је уочио на страницама руских медија.

Можда зато што се свуда у свету "манипулација информацијама" на коју он мисли заправо назива "другом страном приче". А без те друге стране приче, која, како чујемо, ипак још стиже до Европе, грађани ЕУ били би предмет једностране пропаганде, и жртве креирања једноумља.

"Репортери без граница" за ограничавање

Огласила се и струка, па смо тако сазнали да се "Репортери без граница" ипак залажу за ограничавање рада руских медија.

Џули Мазерчак из ове организације није задовољна системом санкција, па од ЕУ тражи да изгради прави систем за заштиту демократског информационог простора "од дезинформација и пропаганде ауторитарних режима".

"Такав систем ће обезбедити пропорционалан и строго регулисан одговор на злонамерне активности пропаганде и дезинформисања трећих земаља које систематски крше слободу изражавања", наводи она.

Украјинци, међутим, не могу а да не дају и покоји комплимент руским медијима, па тако Јевхен Федченко, сувласник и главни и одговорни уредник платформе "Стопфејк" из Кијева, каже да су они "утицајни".

"Русија брзо обнавља своје капацитете схватајући да нема озбиљних напора да се спречи да заузме европски информациони простор, користећи све расположиве инструменте: пренаоружавање традиционалних 'медија' – попут РТ-а или Спутњика, утицајних у сваком делу света, али и захваљујући локалним медијским компанијама, као и користећи растући утицај Телеграма који контролише Русија и ТикТока који контролише Кина", оцењује Федченко.

image
VV inauguration
banner