Русија

Случај смрти Кузминова: Шпанска полиција пронашла фалсификована документа

Истрага смрти особе за које се претпоставља да је бивши руски пилот који је украо руски хеликоптер и побегао у Украјину води се тајно у Шпанији
Случај смрти Кузминова: Шпанска полиција пронашла фалсификована документаGetty © Isaac Buj/Europa Press

Шпанска полиција је, коментаришући смрт Максима Кузминова, саопштила да је открила фалсификована документа и да истражује њихово порекло.

Истрага случаја смрти лица за које се претпоставља да је бивши руски пилот Кузминов, који је прошле године украо руски транспортни војни хеликоптер Ми-8 и њиме одлетео, односно пребегао у Украјину и који је пронађен мртав је поверљива.

"У овом тренутку водимо интерну истрагу. Додатне информације ће дати органи стране државе", рекла је представница органа реда на захтев да прокоментарише наводно убиство Кузминова.

Одбила је да одговара на питања о идентитету убијеног и није желела да изнесе друге детаље. Открила је једино да су, током истраге, откривена фалсификована документа и да се истражитељи тренутно баве тим питањем.

Украјинска агенција УНИАН је у понедељак, позивајући се на шпанске медије, јавила да је тело, за које се претпоставља да је Кузминов, пронађено у општини Виљахојоса у Шпанији.

Портпарол украјинске Главне обавештајне управе Андреј Јусов потврдио је за лист "РБК-Украјина" тврдњу да је Кузминов мртав. 

"Можемо да потврдимо да је он мртав", рекао је Јусов за РБК без изношења било каквих детаља или доказа.

С друге стране, органи реда у Шпанији наводе да шпанска цивилна гарда још не може да потврди информацију о смрти Кузминова.

Кузминов је у центар пажње светске јавности доспео прошлог августа када је украо хеликоптер руске војске и пребегао у Украјину, након што је ликвидирао двојицу чланова посаде, а овај чин издаје и дезертерства украјинске службе описале су као "велики успех".

Ниједан медиј који је писао о актуелном случају не може са сигурношћу да тврди да ли је пронађено тело припадало бившем руском пилоту. Информације о његовој смрти су различите, доводе се у везу са "мафијашким" убиством које се догодило у Виљахојоси прошле недеље.

Спорно је и то што је шпански извор "Еурека њуз" жртву означио као тридесеттрогодишњег украјинског држављанина, који је тражио азил у земљи. Кузминов би према доступним подацима требало да има 28 година и није познато да ли је након дезертерства као награду добио украјинско држављанство.

Министарство одбране Русије није коментарисало ситуацију. Кремљ је саопштио да не располаже информацијама о смрти Кузминова. 

image