Русија

Српска делегација на конгресу Међународног покрета русофила и Форуму мултиполарности у Москви

Чланови српске делегације су имали прилику да се сретну са портпаролком Министарства спољних послова Русије Маријом Захаровом и филозофом Александром Дугиним
Српска делегација на конгресу Међународног покрета русофила и Форуму мултиполарности у Москви© РТ Балкан

У Москви је у току Други конгрес Међународног покрета русофила и Форум мултиполарности којем присуствују пријатељи Русије, међу којима су и Срби  који подржавају политику Москве у периоду када западне земље распирују антируску хистерију током које покушавају да укину руску културу, демонизују Русију и представе је у негативном светлу.

Учешће српске делегације на овом скупу, како каже за РТ Петар Поповић, уредник Пепо портала, још једном доказује да је наш народ ту уз Русе, чак и у најтежим временима.

"Присуство Срба на овом догађају још једном потврђује братску везу између наших народа. Сви који су дошли из Београда срдачно су дочекани од стране Руса. Они нису крили одушевљење када су чули одакле долазимо. Када год чују да смо из Србије гласно кажу да смо ми њихова браћа и народ који је био ту кроз историју да се помажемо међусобно. Управо зато је битно што су Срби и данас у Москви послали поруку да никада неће напустити Русе и да ћемо увек као братски православни народ стајати једни уз друге", наглашава Поповић.

Чланови српске делегације су, како каже Поповић, имали прилику да се током скупа сретну са портпаролком Министарства спољних послова Русије Маријом Захаровом и филозофом Александром Дугиним.

"Они су послали важне поруке српском народу, међу којима је и порука да Русија зна колико су Срби пропатили у овом тешком тренутку управо зато што нису увели санкције Русији, као и да цене то што Влада Србије не жели да их уведе. Иако се Србија налази у Европи и окружена је земљама НАТО-а и оним државама које су већином прозападни оријентисане, Срби су наставили да воде свој происточни курс, курс православља и неће никада дозволити да их неко скрене с тог пута. Увек ћемо остати привржени братском руском народу", наглашава Поповић.

"Западна елита је кренула корак даље. Сада не руше само унутрашњу политику држава, руше све: културу, образовање. А ово није питање безбедности или економије. Ово је много страшније. А због чега то раде? Зато што желе људима да наметну наративне који њима одговарају. Зато се хватају за заједнице, народ и томе је потребно супротставити се", изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на Другом конгресу Међународног покрета Русофила и Форума мултиполарности.

Према речима свештеника Марка Јефтића из Младеновца, поред тога што је општа чињеница да смо братски народ, да нас обједињују иста вера, култура, слични језици и то да у вредносном смислу припадамо православној цивилизацији, овакви скупови су важни зато што је битно да ту љубав потврдимо и на делу.

"Наше искуство са Балкана може бити драгоцено једном тако великом народу као што је руски с обзиром на то да смо претходних неколико деценија на сопственој кожи искусили шта значи то када свет није мултиполаран", наглашава Јефтић.

На догађају присуствује 350 представника из 130 земаља света – Азије, Европе, Африке, Латинске и Северне Америке, који се не плаше да говоре о потреби стварања мултиполарног света заснованог на међусобној сарадњи и поштовању. Учеснике догађаја обједињује искрена љубав према Русији, њеној историји и култури, као и огромно поштовање према љубазном и отвореном руском народу чији је допринос светској култури од великог значаја у свету.

Покрет русофила настао је 2023. и успео је да уједини људе са свих континената света који снажно подржавају политику Москве. Овај покрет најоштрије осуђује покренуту русофобичну кампању и истински се залаже за заштиту руског хуманитарног и културног присуства у савременом свету, уз подршку и учешће представника различитих култура и политичких уверења, који исповедају различите идеологије.

image
VV inauguration
banner